Blic

Zbog huligana smo na udaru svetskih medija

- M. Zarić

„Srbi su rasisti”, uglas poručuju svetski mediji posle uvreda koje je Brazilac Everton doživeo na stadionu Rada. Loš glas se daleko čuje, a onaj sa Banjice nas je obeležio za sva vremena.

Džaba sve dobro što Srbija radi kako bi popravila imidž u svetu, kada je razularena grupica majmunskim kricima častila vezistu Partizana. Nije ni čudo što nas sada svi gledaju kao rasiste. Naravno da to nismo, ali se šačica huligana postarala da to svi pomisle.

Naravno da skandal sa meča Rad - Partizan nije prošao nezapaženo u svetskim medijima. Daleko od toga. Štaviše, najveći svetski listovi su preneli da je Everton bio vređan na rasnoj osnovi. Francuski, britanski, brazilski, porugalski, belgijski mediji - svi oni su osudili veliki incident na stadionu „Kralja Petra I”. Kod mnogih je to bila udarna vest.

Među prvima se oglasio „Parizijen”, koji je svoje čitaoce izvestio o tome da je Everton bio žrtva majmunskih povika i da je na njih odgovorio pokazivanj­em srednjeg prsta.

- Brazilski vezista Partizana Everton Luiz trpeo je rasističke povike sa tribina tokom celog meča na terenu Rada. Kad se utakmica završila, u suzama je napustio teren. Neposredno posle kraja, policija je intervenis­ala da zaustavi gužvu na terenu - prenosi između ostalog „Parizijen”.

Britanski mediji su incident na Banjici iskoristil­i da bi podsetili na ranije incidente, čime su samo pojačali tvrdnju da smo mi zaista rasisti. Tabloid „San” podseća da su se slično proveli tamnoputi mladi engleski reprezenta­tivci protiv naše selekcije u Kruševcu 2012. godine (na rasnoj osnovi vređan Deni Rouz, prim. aut.), ali i kada su se 2002. godine navijači Sartida pogrdno obraćali tadašnjem napadaču Ipsviča Markusu Bentu.

S druge strane, „Independen­t” je pisao da je Everton pored majmunskih krika bio vređan i pogrdnim transparen­tom, koji je brzo bio uklonjen.

Svet bruji o Srbiji zbog skandala, za to možemo da zahvalimo huliganima. Kako će sada bilo koji stranac doći u Srbiju posle ovakve reklame?

Svi svetski listovi su preneli vest o vređanju Evertona

 ??  ?? zbog njih nam crvene obrazi: „navijaČi“rada
zbog njih nam crvene obrazi: „navijaČi“rada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia