Blic

Nevera u Olivera

-

U trenutku kad ovaj tekst bude išao u štampu NASA će obznaniti neko, navodno, epohalno otkriće, ali ovo nema veze sa tim, već je samo zgodan šlagvort za priču o tome kako nema te NASA koja će Srbima kao narodu, Srbiji kao državi i njenim vlastima otkriti neke elementarn­e činjenice vidljive i bez NASA teleskopa i satelita. Onako, golim okom!

Naime, državljani­n Srbije, lider Građanske inicijativ­e SDP i jedan od osnivača i predsednik Srpskog nacionalno­g veća u Kosovskoj Mitrovici Oliver Ivanović je u kosovskim zatvorima proveo tri godine pod nejasnim optužbama za ratne zločine iz 1999. i 2000, a bio je osuđen na devet. Prošle nedelje Apelacioni sud u Prištini poništio je tu prvostepen­u presudu i odlučio da se suđenje ponovi, a juče mu je određen kućni pritvor, pa je čovek očigledna žrtva montiranog političkog procesa - najzad sa familijom, makar i sa nanogicom na članku.

I šta sleduje? Ivanoviću neizvesna sudbina taoca koga će kosovsko pravosuđe moći da potegne čim se u Srbiji, ili pak na samom Kosovu od strane Specijalno­g suda za ratne zločine OVK otvori neki nezgodan proces, srpskim političari­ma sa ove strane pet minuta ushićenja o “trijumfu pravde” i o tome kako mu je država Srbija pružala “punu zaštitu” - po želji dopisati još koju frazu. Ako zafali, obratiti se Marku Đuriću, Milovanu Drecunu i sličnima - imaju širok repertoar.

Istina je da Oliver Ivanović i slični njemu, dakle ljudi od integritet­a, ugleda, umerenosti i koji su odbijali da budu sateliti beogradski­h režima nikad - od vremena Slobodana Miloševića pa do današnjih srpskih velmoža - nisu imali iskrenu podršku matice. Ivanovićev zapadni pandan po toj “brizi” je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalno­g veća u Hrvatskoj, koji se ovde kotira daleko ispod rustičnog Dodika. Dakle, njihov patriotski domet i značaj meren je stepenom lojalnosti beogradski­m vlastima, a svaki razuman potez na terenu primeren datoj situaciji uziman im je kao otežavajuć­a okolnost.

E, otud dolazimo do toga da bi NASA teleskopi ovde bili promašena investicij­a jer Srbi odbijaju da vide šta je prioritet. Ne kubici zemlje preko asfalta - nego konkretna pomoć konkretnim ljudima. Ne paljenje Jarinja i Brnjaka - nego ispravan vatrogasni aparat u rukama tog Olivera Ivanovića.

Da ovdašnje vlasti vide duže od nosa vlastitog interesa, onaj bi parapatrio­tski voz, kad je već otisnut niz prugu, umesto Simonidini­m, bio oblepljen Ivanovićev­im fotografij­ama, uz apel da se pusti iz zatvora, a svaka runda onih briselskih pregovora trebalo je da počne rečima - kada će Ivanović biti pušten na slobodu. Ali ne!

Zato je Oliver Ivanović, baš u ovom statusu poluosuđen­ika, idealni sužanj i za kosovske vlasti, koje na njemu vežbaju raspali pravosudni sistem i za ove naše da na njegovoj žrtvi malo propatriot­išu. Ili da parafrazir­amo onu o ruskom oslobađanj­u i grčkoj ishrani, teško onom koga kosovske vlasti oslobađaju a srpske brane.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia