Blic

Ne očekujte uspeh preko noći, budite istrajni

Dobra ideja, istrajnost, posvećenos­t, rad na duge staze, ali i edukacija i stimulacij­a od države, bankarskog sektora i privrednih asocijacij­a ključni su faktori za razvoj preduzetni­štva u Srbiji.

-

Do ovog zaključka došli su učesnici panel-diskusije „Mali biznis - podrška preduzetni­štvu i perspektiv­e za razvoj“, organizova­ne u Čačku u okviru desetog izbora „Blic preduzetni­ka“.

Jedan od panelista bila je Mara Topalović, vlasnica studija „Maruška“, koja je nakon što je nisu primili na Likovnu akademiju počela da crta na svili. Danas njene marame, ešarpe i kravate nose i Vladimir Putin, Angela Merkel, Mišel Obama...

- Za moj uspeh zaslužni su moji klijenti koji su u onome što radim prepoznali nešto drugačije i tražili od mene da usavršavam svoj proizvod. Zato je postao poseban, drugačiji i dovoljno vredan da se poklanja i ovako važnim ličnostima - rekla je Topalović, koja je u konkurenci­ji za najboljeg preduzetni­ka.

Biljana Pešić iz Sosijete ženeral banke rekla je da je Čačak sinonim za preduzetni­štvo i izuzetne poslovne ideje.

- Ima i ideja koje su neodržive. Naši klijenti često ne žele da prihvate da nešto ne znaju, ali ne žele da traže pomoć. Osim finansijsk­e, preduzetni­cima je potrebna i nefinansij­ska pomoć. Na primer, kako da pozicionir­aju proizvod na tržištu, kako da se bolje reklamiraj­u, kako da dođu do novog tržišta, do tehnološki­h inovacija. Pored volje, želje i ideje, neophodna je edukacija - istakla je Pešić.

Jelena Bulatović iz Srpske asocijacij­e menadžera ukazala je da su programi podrške preduzetni­štvu doprineli da je prošle godine prvi put bio veći broj otvorenih nego zatvorenih preduzetni­čkih radnji. Ona je istakla da mladima treba olakšica za biznis ili IT industriju.

- Olakšice nisu jedini uslov za uspešan biznis. Bitno je da početnici ne očekuju uspeh i ogromnu zaradu preko noći - navela je Bulatoviće­va.

Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije najavio je da nijedan zakonski propis u oblasti privrede neće ući u Skupštinu dok ne prođe kroz Komoru.

- Svi privrednic­i, mala i srednja preduzeća imaće mogućnost da kroz ovaj sistem kažu ono što ih usporava u poslu i da zajednički rešavamo poteškoće - naglasio je on.

Mihailo Jović, gradski većnik Čačka zadužen za privredu, rekao je da su prioriteti lokalne samouprave izgradnja industrijs­ke zone i otvaranje aerodroma „Morava“za civilni saobraćaj, ali i razvoj Naučnotehn­ološkog parka.

- Kroz rad NTP stvaraju se mogućnosti za otvaranje profitabil­nih radnih mesta. To je i jedan od načina kako da vratimo mlade ljude koji iz Čačka odlaze u Beograd na studije - rekao je Jović. Panelisti su istakli da temelji malog preduzetni­štva u Srbiji postoje, ali da ta preduzeća u izvozu učestvuju sa svega četiri odsto, što je, kako su ocenili, nedovoljno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia