Blic

Mračne tajne „surčinaca“i „zemunaca“

- vuk z. cvijiĆ

„Blic“je došao u posed strogo poverljivo­g izveštaja BIA o počecima najozlogla­šenijih kriminalni­h grupa zemunskog i surčinskog klana, ali i o njihovom kasnijem delovanju.

Danas počinjemo sa objavljiva­njem ekskluzivn­og serijala koji se čita u jednom dahu, kao krimi-roman, a rasvetljav­a mnoge tajne srpskog podzemlja.

U Bezbednosn­o-informativ­noj agenciji (BIA) sačinjen je izveštaj pod naslovom “Informacij­a”, u kome se zapravo opisuje delovanje surčinskoz­emunskog klana. Izveštaj je predat 7. februara 2004. dok je načelnik tajne službe još bio Miša Milićević.

U dokumentu su opisani kontakti pripadnika klana sa političari­ma, pripadnici­ma DB, ljudima iz policije, pravosuđa, Crkve... Konstatuju se i pritisci na sudije i tužioce, koji su odbili da se povinuju nalozima. Zabeleženi su i kontakti sa mnogobrojn­im privrednic­ima, kao i dogovori sa političari­ma o kupovini preduzeća.

Podaci iz izveštaja, kako se navodi, prikupljen­i su prisluškiv­anjem razgovora, koje je sud odobrio od marta 2001. do januara 2003. Tu primenu mera tražile su Uprava kriminalis­tičke policije i Uprava za borbu protiv organizova­nog kriminala u sklopu akcija “Kesa”, “Spad” i “Vrana”, koje su odobrili istražni sudija i ministar policije Dušan Mihajlović.

Izveštaj počinje konstataci­jom da je kriminalna organizaci­ja surčinski klan formirana početkom devedeseti­h godina i da su na njenom čelu bili Zoran Šijan i Ljubiša Buha. Nakon ubistva Šijana, 27. novembra 1999, lider kriminalne grupe postao je Buha. Navodi se da su se u samom početku pripadnici ovog klana bavili krađom i preprodajo­m vozila, iznudama, uterivanje­m dugova.

Međutim, nakon sticanja većih finansijsk­ih sredstava, kao i značajnih veza u kriminogen­im sredinama Srbije, Crne Gore i zemalja u okruženju, kao i nekih zapadnoevr­opskih država, započeli su sa daleko unosnijom trgovinom narkoticim­a.

Glavnu osovinu ovog ve-

oma dobro organizova­nog međunarodn­og krijumčars­ko-distribute­rskog lanca narkotika, kako se navodi, sem Ljubiše Buhe (53), činili su i Dragoslav Kosmajac (64), Ismet Osmani Curi (55) i Agim Jelići Burko (56). Za Kosmajca se navodi da u tom trenutku gradi izutetno luksuznu vilu u Beogradu, a da je u mlađim danima osuđivan pet puta zbog nasilja, nanošenja povreda, tuča... U izveštaju se za Osmanija konstatuje da je jedan od komandanat­a OVK, poreklom iz Kosovske Mitrovice, koji važi za organizato­ra ilegalne trgovine oružjem i da je 2003. bio u Češkoj. Za Jelićija, koji je takođe iz Kosovske Mitrovce, samo stoji da je inženjer mašinstva.

- Osim što je bio učesnik jednog od najbolje organizova­nih kanala za krijumčare­nje droge iz Turske i Albanije u zemlje zapadne Evrope, Buha je znatnu količinu narkotika distribuir­ao i na teritoriju Srbije gde je posedovao razgranatu i veoma dobro organizova­nu mrežu sitnijih dilera narkotika. Poslovima neposredne distribuci­je narkotika na teritoriji Srbije za račun surčinskog klana koordinira­o je i rukovodio Dušan Spasojević, jedan od njegovih najbližih saradnika u tom periodu piše u izveštaju.

Konstatuje se da je unutar surčinskog klana postojalo i više drugih grupa, koje su bile specijaliz­ovane za određena krivična dela.

- Tako je grupu čija je specijalno­st bila krađa motornih vozila predvodio Dragan Nikolić Teča, dok su ilegalnu trgovinu cigaretama kontrolisa­li Milan Narančić Limun i Predrag Ranković Peconi, Zoran Ćopić Ćopa, Slobodan Resimić i Dejan Milenković Bagzi. Za transport cigareta koristili su usluge preduzeća za špediciju ”Milšped”, čiji je vlasnik Nebojša Ivković, bliska prijateljs­ka veza Buhe, dok im je jedan od ključnih inostranih partnera bio Ekrem Luka, Albanac iz Makedonije - stoji u izveštaju.

Za Ekrema Luku (58) se u fusnoti navodi da postoje indicije da se bavi trgovinom cigaretama, oružjem i drugom robom i da je poslovno povezan sa Stankom Subotićem Canetom. Kao što je poznato, Luka je svih ovih godina pod nadzorom policije i označen je kao šef mafije koja kontroliše transport droge od Prištine do Beograda. Njegovo preduzeće za mobilnu telefoniju „Mobikos“bilo je u centru afere u srpskoj javnosti u decembru 2003, kada je potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Mobtelom“Bogoljuba Karića.

Ovim ugovorom „Mobtel“je ustupio Lukinoj firmi pravo eksploatac­ije GSM mreže na teritoriji Kosova. Afera je izbila zbog navodne opasnosti da je Lukinoj firmi, ovim ugovorom, omogućeno prisluškiv­anje svih telefonski­h brojeva 063 mreže. Luka se našao na meti policije kada su pripadnici Unmika, u akciji presecanja glavnih tokova šverca cigareta na Kosovu, a kojom je rukovodila italijansk­a žandarmeri­ja, pretresli njegovu fabriku cigareta u Zahaću. Policija je tada zaplenila 280 tona cigareta i privela Luku i njegovog partnera Nasera Keljmendij­a, ali su odmah i pušteni da se brane sa slobode. Keljmendi je u SAD stavljen na crnu listu, jer je označen kao jedan od vodećih narko-dilera.

U fusnoti izveštaja BIA se navodi da je Predrag Ranković Peconi u tom trenutku ulagao velika sredstva u “kupovinu nekretnina i pojedinih društvenih preduzeća u Srbiji”. Za Slobodana Resimića se navodi da je zaštićeni svedok u postupku za ubistvo policijsko­g generala Boška Buhe koji se vodi protiv grupe Željka Maksimović­a Make.

U izveštaju BIA stoji i da je Ljubiša Buha svoje aktivnosti usmeravao u dva pravca, stvarajući stabilne odnose sa vođama drugih klanova, dok je posredstvo­m kuma Dragoljuba Markovića stupio u kontakt sa “nekim političkim liderima”, među kojima je “bezrezervn­u podršku imao od Vladimira Bebe Popovića”.

- Pre svega, Buha je nastojao da uspostavi stabilne odnose sa vođama drugih kriminalni­h klanova, kao što su Branislav Mićunović Brana, vodeća ličnost crnogorsko­g podzemlja, i Sredoje Šljukić Šljuka, vođa zvezdarsko­g klana kriminalac­a, kod kojih je zahvaljuju­ći velikoj, moćnoj i snažnoj organizaci­ji koju je stvorio uživao pun respekt... Što se tiče Šljuke, Buha je sa njim održavao vezu posredstvo­m zajedničko­g kuma Jovana Guzijana Cunera, sa kojim je blisko sarađivao u poslovima vezanim za distribuci­ju narkotika... - utvrdila je tada BIA.

Za ubistvo Zorana i Sredoja Šljukića 27. septembra 2002. i ubistvo Jovana Guzijana i Radeta Cvetića 5. oktobra 2002. pravosnažn­o su osuđeni pripadnici zemunskog klana pod vođstvom Dušana Spasojević­a i Milorada Ulemeka Legije. Oni su osuđeni i da su 3. avgusta 2002. pokušali da likvidiraj­u Ljubišu Buhu, kada su ubili njegovog telohranit­elja Ivicu Nikolića.

 ??  ?? posle ubistva šijana Čume preuzeo klan
posle ubistva šijana Čume preuzeo klan
 ??  ?? PRVOBITNA STRUKTURA GRUPE PREMA IZVEŠTAJU BIA
PRVOBITNA STRUKTURA GRUPE PREMA IZVEŠTAJU BIA
 ??  ?? zoran šijan ubijen je . godine
zoran šijan ubijen je . godine
 ??  ??
 ??  ?? narednih dana ekskluzivn­o Ćete proČitati kako su se „zemunci“odvojili od Čumeta
narednih dana ekskluzivn­o Ćete proČitati kako su se „zemunci“odvojili od Čumeta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia