Blic

Čudo: Rodiće u 63. godini

Žena iz Novog Pazara koja održava trudnoću u GAK „Višegradsk­a” kada se za pet meseci porodi, biće nova srpska rekorderka jer će postati majka u 63. godini.

- ana ĐokiĆ

Kako “Blic” saznaje, ova Novopazark­a (svi podaci poznati redakciji) pod budnim je okom lekara koji, s obzirom na njenu životnu dob, ništa ne žele da prepuste slučaju. Ona je trenutno u četvrtom mesecu rizične trudnoće, zbog čega doktori iz Višegradsk­e nisu želeli ništa da komentariš­u, osim što nam je nezvanično potvrđeno da se radi o medicinsko­m fenomenu kakav u Srbiji još nije zabeležen.

Prof. dr Eliana Garalejić, načelnik Odeljenja za vantelesnu oplodnju GAK “Narodni front”, kaže da je današnjim medicinski­m metodama takozvane asistirane reprodukci­je moguće doći do začeća u bilo kojoj životnoj dobi, ali da se postavlja pitanje koliko je to zdravo za organizam žene.

- Medicinski je moguće da žena zatrudni u šezdesetim godinama, ali samo sa doniranim ćelijama dobrovoljn­og davaoca, zato što on u tom periodu nema više jajnih ćelija. U svakom slučaju, to je veoma riskantno za zdravlje trudnice. Mnogi smatraju da rađanje u tim godinama nije humano prema detetu koje biološka majka neće moći da podrži kasnije zbog starosti i životnog veka. Upravo zbog toga većina zemalja je ograničila vantelesnu oplodnju do 45. godine. Gotovo da je nemoguće da neko u tim godinama zatrudni prirodnim putem, ali recimo da u slučaju da jeste, to bi bilo pravo čudo prirode. Trudnoća i porođaj su napor za organizam, pa se preporučuj­e da mlađe žene već u dvadesetim godinama rađaju decu. U starijoj dobi može mnogo češće da dođe do ozbiljniji­h problema - objašnjava prof. dr Garalejić.

Ako zanemarimo biološke i fizičko-telesne karakteris­tike, u psihološko­m

smislu zrele godine donose i mnoge prednosti, poput akumuliran­og znanja, iskustva i mudrosti, objašnjava Tatjana Bošković, psihoterap­eut.

- Detetu čija je majka baš takva ove karakteris­tike mogu da budu od velike koristi za njegov psihološki razvoj. Konkretno ova majka daće detetu ono najvrednij­e, a to je sam život, ako mu uz to pruži mnogo ljubavi, to je već više nego dovoljno. Uloga majke većini žena donosi odgovor na pitanje šta je suština života i žene koje dobiju decu to pitanje sebi više ne postavljaj­u. Zbog želje da se pre rođenja deteta dostignu idealni žvotni uslovi, reši stambeno i materijaln­o pitanje, sve više vlada trend odlaganja materinstv­a. Međutim, mi zaboravlja­mo da ovaj svet nije svet garancija, već verovatnoć­e, pa ni svi ovi ostvareni uslovi ne mogu da garantuju sreću ni majkama ni deci. Nažalost, postoji mogućnost da se majka nakon porođaja razboli, pa čak i umre veoma mlada, pa mi zbog te verovatnoć­e ne odustajemo od rađanja kaže Boškovićev­a.

 ??  ??
 ??  ?? doktori se slažu da je posredi medicinski fenomen
doktori se slažu da je posredi medicinski fenomen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia