Blic

Studenti više nisu noćne ptice, uče danju

-

Tokom januarskog ispitnog roka na sajtu NajStudent sprovedeno je istraživan­je o studentski­m navikama na uzorku od 1.300 studenata.

Prema ovom uzorku, najveći broj ispitanika živi u stanu roditelja ili sopstvenom stanu, a procenat onih koji stanuju u studentsko­m domu najveći je kod studenata master, MBA i specijalis­tičkih studija.

Najveći broj studenata ispite sprema jednu do dve nedelje i mesec dana pre ispita. U odnosu na 2015. godinu manji broj studenata je rekao da uči nekoliko dana pre ispita. Veći broj studenata na postdiplom­skim studijama uči kontinuira­no tokom semestra u odnosu na one na osnovnim studijama.

Najveći broj studenata uči tokom dana - oko 60 odsto ispite sprema pre podne ili po podne, a oko 36 odsto studenata ispite sprema noću. Čak 40 odsto je odgovorilo da uči po ceo dan, oko 10 odsto kada im obaveze dozvole, a oko 30 odsto je navelo da nemaju određeno vreme kada spremaju ispite.

Uvek fali jedan dan. Ipak, bez obzira na to koliko uče, većini studenata i dalje fali jedan dan, ali je sada procenat znatno manji (oko 50 odsto) u odnosu na 2015. (73 odsto). Oko 45 odsto studenata na ispite izlazi nezavisno o tome koliku su spremni, a skoro tri odsto priznalo je da prepisuje na ispitima. Ipak, najveći broj je naveo da se trude da ispite spreme najbolje što mogu.

Oko 35 odsto ispitanih studenata finansiraj­u roditelji i porodica, dok je među njima sedam odsto zaposlenih koji se samostalno izdržavaju. Četvrtina ispitanika kombinuje pomoć roditelja sa nekim honorarnim poslom, gotovo isti broj studenata (25,74 odsto) dopunjuje studentski budžet kreditima i stipendija­ma.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia