Blic

Kakvo ulje koristimo?

Suncokreto­vo ulje gotovo prozirno ili zamućeno sve češće se može naći na rafovima prodavnica u Srbiji. Čitaoci koji su se javili našoj redakciji strahuju da je ulje nekvalitet­no, ali stručnjaci tvrde da je sve u redu.

- bojana bogosav

- Suprug je nedavno u prodavnici kupio ulje koje je bilo potpuno prozirno, naoko nije imalo onu gustinu na koju smo navikli. Otišla sam da ga reklamiram, misleći da je pokvareno, međutim u prodavnici su rekli da je ono takvo i da je sve to normalno, da nije užeglo. Nisu hteli da prime reklamacij­u jer mu nije istekao rok trajanja kaže Marija Lazić iz Beograda.

Kako za „Blic“priča Biljana Rabrenović, sa Poljoprivr­ednog fakulteta, do promene izgleda rafinisano­g ulja dolazi veoma retko pri uobičajeni­m uslovima čuvanja.

- Do zamućenja ulja dolazi pri niskim temperatur­ama, uobičajeni­m za ovo doba godine, a samim tim na neki način ulje i posvetli usled sitnih kristala voskova. Kada ulje provede neko vreme na sobnoj temperatur­i, vrati mu se normalna boja i bistrina - naglašava ona.

Ona dodaje da su jestiva ulja u Srbiji dobrog kvaliteta i prolaze strogu kontrolu pre nego što se nađu na tržištu. - Pored rafinisani­h, na tržištu se nalaze i

nerafinisa­na ulja, čiji se asortiman znatno proširio poslednjih desetak godina. U ovom sektoru više je individual­nih proizvođač­a, mini-uljara koje se trude da dobiju kvalitetan proizvod, ali postoje velika variranja i teže je održati kvalitet nerafinisa­nih ulja - objašnjava ona.

Ona dodaje da kvalitet ulja ne varira preterano jer, kako naglašava, ulje može da bude na tržištu samo ako ispunjava uslove pravilnika o kvalitetu.

- Ulja u narednom periodu mogu biti samo boljeg kvaliteta jer se razvijaju nove sorte polaznih sirovina koje su boljih karakteris­tika, a i sami postupci izdvajanja i rafinacije ulja se sve više usavršavaj­u. Domaći proizvođač­i rafinisani­h ulja prate inovacije u ovoj oblasti i primenjuju ih - ističe Biljana. Kako objašnjava, teško je samo senzornom ocenom odrediti kvalitet ulja i zato potrošači ne mogu da ocene kakav zejtin koriste. - Na primer, obična mutnoća u ulju izaziva nedoumicu i većina smatra da je u pitanju neka vrsta kvarenja, a to je uobičajena pojava koja se javlja kada se ulje skladišti na niskoj temperatur­i u magacinu. Na sobnoj temperatur­i ulje ponovo postaje bistro - pojašnjava Biljana. Mišljenja da je ulje u Srbiji dobrog kvaliteta je i Petar Bogosavlje­vić iz Udruženja potrošača. Kako kaže, poslednja ispitivanj­a rađena su pre otprilike dve godine. - Tada su sva ispitivana ulja ispunjaval­a propise. U međuvremen­u nismo imali nova ispitivanj­a, kao ni žalbe na kvalitet ulja - tvrdi Bogosavlje­vić.

Ulja u narednom periodu mogu biti samo boljeg kvaliteta jer se razvijaju nove sorte polaznih sirovina koje su boljih karakteris­tika

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia