Blic

Plate i penzije biće veće ove godine

- Tanjug

Plate u javnom sektoru i penzije biti povećane u ovoj godini, najavio je premijer Aleksandar Vučić, navodeći da su javne finansije u dobrom stanju, što pokazuje i činjenica da će u prva dva meseca Srbija imati suficit od 40 miliona evra, umesto predviđeno­g deficita od 240 miliona evra.

Vučić je na konferenci­ji za novinare rekao da će plate u javnom sektoru biti uvećane ove godine, čak i za administra­tivne radnike, jer ima dovoljno prostora.

- Isto će biti i kad je reč o penzioneri­ma, učiteljima, zdravstven­im radnicima, imaće veća primanja nego što su ikada imali. Kad imate rast, to je moguće, ali nama je potreban rast veći od četiri odsto, zato svi tome moramo da se posvetimo - rekao je Vučić.

On je, međutim, istakao da Srbija mora da ojača privatni sektor u kojem radi samo 1,4 miliona ljudi, a koji, naveo je, izdržava javni sektor.

- Za nas je od ključnog značaja da ojačamo privatni sektor i to je bila ključna tema razgovora s MMF. Oni nemaju primedbe na stanje javnih finansija - istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da su nosioci rasta veće investicij­e, veći izvoz i veća potrošnja, navodeći da je Srbija sve bolja kad je reč o izvozu i investicij­ama, ali da je potrebna bolja potrošnja. Vučić je rekao da privatni sektor izdržava penzionere i kompletan javni sektor te da zato treba da podiže plate, a ne da „svima životni san bude da se zaposle u javnoj administra­ciji“.

 ??  ?? i penzioneri Će imati veĆe primanja nego dosad
i penzioneri Će imati veĆe primanja nego dosad

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia