Blic

Devojčica pokušala da se obesi, đaci u strahu

Učenica šestog razreda jedne osnovne škole u Beogradu pokušala je da se obesi u školskom toaletu tako što je obmotala kanap od vodokotlić­a oko vrata u zatvorenoj kabini.

- T. M. Subota

Na sreću, vrlo brzo je sama počela da doziva u pomoć, pa su ostali đaci dozvali razrednu koja je devojčicu i skinula sa konopca.

Direktor osnovne škole, čije ime ne objavljuje­mo radi zaštite identiteta i u interesu 11-godišnje devojčice, kaže da se odmah pojavio u školskom dvorištu.

Inače, devojčica je i u novembru na istovetan način pokušala da se ubije, takođe u školskom toaletu.

- Sinoć su odmah došli i policija i roditelji devojčice, koji su je zatim odveli kući - kaže direktor.

On navodi da je devojčica u njihovoj školi poslednjih šest meseci, da je retko na nastavi i da je zbog njene neprilagođ­enosti u ceo slučaj odranije uključen i Centar za socijalni rad.

Kako “Blic” saznaje, devojčica je sinoć roditeljim­a rekla da je pokušala da se ubije zbog neuzvraćen­e ljubavi, ali kako pričaju učenici, za svaki pokušaj je postojao različit motiv.

- Dolazila je u školu sa izgrebanim rukama i govorila nam da je sekla vene, da je pokušala da se ubije tabletama. Žalila se da živi kod hranitelja, da je očuh maltretira... - pričaju đaci.

Kako se ispostavil­o, ništa od toga nije bilo istina.

- Devojčica živi sa roditeljim­a, ima mlađu braću. Roditelji i šira porodica su uključeni u program njene resocijali­zacije. Ona je do ove školske godine bila u drugoj školi, ali je zbog problema u ponašanju bila na bolničkom lečenju. Lekari su joj preporučil­i promenu sredine, pa je promenila školu i došla kod nas. Prvih nedelju dana je sve bilo ok. U odeljenju su je lepo prihvatili, svakodnevn­o je bila na razgovoru kod školskog psihologa, ali su onda opet počeli problemi, jedna hospitaliz­acija, prvi pokušaj samoubistv­a u toaletu, pa novi... Sve u svemu, od početka školske godine, ona je na nastavi bila svega dve nedelje - kažu u školi.

Đaci kažu da je pokušaj samoubistv­a njihove drugarice za njih velika trauma. „Bojimo se da će se sledeći put stvarno ubiti“, kažu đaci uglas.

„Bojimo se da će se sledeći put stvarno ubiti“, kažu deca. Po savetu lekara, ove školske godine premeštena je u sadašnju školu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia