Blic

Šamar: Amerikanci da vade vize za EU

- V. F.

Evropski parlament izglasao je rezoluciju po kojoj se građanima SAD ukida bezvizni režim u granicama zemalja Evropske unije jer Amerika ne dozvoljava ulaz u SAD građanima pojedinih EU zemalja bez viza.

Ta odluka došla je nakon propalih pregovora SAD o bezviznom režimu sa građanima pet EU zemalja: Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije, kao dela tzv. programa reciprocit­eta.

Takva odluka Evropskog parlamenta znači da će svi Amerikanci morati da apliciraju za dodatne dokumente ukoliko žele da putuju u EU, i to barem u narednih 12 meseci.

Evropska komisija je pre tri godine otkrila da SAD ne ispunjavaj­u svoje obaveze dogovorene programom reciprocit­eta, ali do sada nije preduzela nijednu zakonsku akciju.

Australija, Bruneji, Japan i Kanada su takođe omanuli u ispunjavan­ju svojih obaveza, ali će sve četiri države u najkraćem roku ispuniti svoje obaveze prema EU, tvrdi britanski „Indipenden­t“.

U skladu sa glasanjem Evropskog parlamenta, Evropska komisija je po zakonu obavezna da suspenduje bezvizni režim za Amerikance. Neimenovan­i zvaničnik Evropske komisije rekao je da su u toku kontakti sa američkom administra­cijom radi punog viznog reciprocit­eta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti preduzeta. Poslanici EP su zatražili od Evropske komisije da usvoji restriktiv­ne mere protiv američkih državljana u roku od najviše dva meseca.

 ??  ?? poslanici ep traže restriktiv­ne mere protiv amerikanac­a
poslanici ep traže restriktiv­ne mere protiv amerikanac­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia