Blic

Roditelji zabrinuti zbog arsena u bebi-hrani

- A. Đokić

Višak arsena koji je pronađen u hrani za bebe „hipp” izazvao je strah i zabrinutos­t među roditeljim­a mališana. Iako je „hipp“instant kašica - pirinčane pahuljice” od 20 grama, u kojoj je nađen arsen povučena, mnogi se boje da će se to ponoviti.

- Pre četiri meseca pronađeni su pesticidi u „Juvitanini­m” kašicama, a sada arsen u ovim. Šta je sledeće? Iako doktori kažu da od male količine neće ništa da se dogodi, bojim se za zdravlje svog deteta. Kažu da nema mesta panici, a zašto su onda kašice povučene iz prodaje - kaže Ljubica Stević, zabrinuta mama.

Pedijatar Dejan Jonev objašnjava da je arsen toksičan i da ne bi trebalo da ga bude u hrani za decu.

- To je mala količina hrane, i verujem da neće biti nekih ozbiljnih zdravstven­ih problema kod dece. Mi savetujemo da se pirinač mališanima daje u jednom obroku, a dete pojede dve, tri kašičice toga, tako da teško da može da mu ugrozi zdravlje. Ipak, ako primetite da dete ima proliv, povraća, malaksalo je i pospano, nije naodmet da ga odvedete kod lekara - objašnjava dr Jonev. Arsen u „Hippovoj” hrani otkriven je analizom u laboratori­ji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, pa je Ministarst­vo zdravlja zabranilo njen uvoz.

Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovask­ularnih i imunološki­h bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. On utiče na DNK i menja ga. Povezan je i s dijabeteso­m i oštećenjem nervnog sistema. Posebno je opasan za decu, a ustanovlje­no je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda.

Podsećanja radi, početkom novembra sanitarni inspektori povukli su sa tržišta čak 18 vrsta “Juvitanini­h” kašica za bebe fabrike „Svislajon Takovo” jer je u njima nađen veći broj određenih vrsta pesticida nego što je dozvoljeno.

 ??  ?? zatrovani proizvod povuČen sa tržišta
zatrovani proizvod povuČen sa tržišta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia