Blic

Izmenite zakon zbog naše dece

- mihailo joviĆeviĆ, dobrivoje kataniĆ

Fondacija “Tijana Jurić”, u saradnji sa redakcijom “Blica”, pokreće akciju koja za cilj ima izmene Krivičnog zakona kojima bi bilo propisano da se svakom ubici deteta odredi doživotni zatvor.

Uvođenjem sankcije doživotnog zatvora, država bi monstrume poput Čedomira Đurića, Dragana Đurića, Mališe Jevtovića, Darka Kostića i sličnih sklonila zauvek sa ulica, a društvo, ponajviše nevina deca, ne bi morala da strahuju od opasnosti koje sa sobom nose povratnici, seksualni prestupnic­i i ubice.

“Samo tako oni nikada više ne bi dobili prostor da ponovo ubiju”, napominju u Fondaciji koja nosi ime tragično nastradale devojčice. Tijanu je, podsećamo, 2014. oteo i ubio pomenuti Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Na njega se ove izmene zakona ne bi odnosile, ali za sve druge - one bi mogle biti spas.

Tijanin otac Igor za “Blic” objašnjava povod akcije.

- Evidentno je da postoji porast nasilja u svakom obliku u našem društvu. Iako smo se kao fondacija bazirali na prevenciju ovih brutalnih zločina, postoji potreba da se i kazne za ubice pooštre: na konkretnom primeru se može videti da i posle izricanja pet maksimalni­h kazni ubicama u poslednje dve godine nije došlo do smanjenja tih krivičnih dela. Oni jednostavn­o moraju da shvate da kada učine zlo deci, da više nikada neće moći da izađu na slobodu - objašnjava Jurić. “Blic” i Fondacija akciju pokreću samo dva dana nakon što je slučaj jednog od najmonstru­oznijih ubistava u istoji Srbije ponovo došao u žižu javnosti. Naime, Vladica Janković (28), ubica koji je prošlog leta ostavio u šoku kompletnu javnost nakon što je uhapšen zbog ubistva trogodišnj­e Anđele u Vratarnici kraj Zaječara, negirao je na početku suđenja zločin koji je prethodno priznao.

Cinizam i izostanak kajanja u slučaju Jankovića jasno pokazuju da postoji

ONI MORAJU DA SHVATE DA KADA UČINE ZLO DECI, VIŠE NIKADA NEĆE MOĆI DA IZAĐU NA SLOBODU

mogućnost da će takav čovek ponoviti zločin nakon odsluženja kazne. To ističe i Igor Jurić.

- Ako Rajković i dobije maksimalni­h 40 godina zatvora, što svi priželjkuj­emo, on će izaći sa 68 godina. Upravo u Zaječaru je samo godinu i po dana kasnije osuđen ubica - reč je o Čedomiru Đuriću - koji je imao 66 godina kada je ubio osamnaesto­godišnju devojku sonom kiselinom. Telo je ostavio u šumarku nadomak sela, a zatim ga bacio u jezero Glogovačke reke. Đurić je osuđen za ovaj zločin najpre u Višem sudu u Zaječaru na 40 godina zatvora, a nakon žalbe, istu kaznu je potvrdio i Apelacioni sud u Nišu. To je samo jedan od razloga zašto ti ljudi moraju ostati zatočeni jer su u 90 odsto slučajeva oni povratnici. Izuzetno sam zahvalan “Blicu” što smo ovu akciju zajedno pokrenuli - kaže Igor.

AKCIJA FONDACIJE „TIJANA JURIĆ“I REDAKCIJE „BLICA“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia