Blic

Vojska za unutrašnji rat

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Teško je verovati da će kosovska vojska stvorena u ovim okolnosti štititi Srbe

Snovi Hašima Tačija o profesiona­lnoj vojsci Kosova polako postaju košmar ne samo za Srbe sa KiM - već i za međunarodn­u zajednicu. Bivši komandant OVK juče je, s tim u vezi, izjavio da će oružane snage biti formirane bez obzira na stav Sjedinjeni­h Država i NATO. Američka ambasada u Prištini prethodno je upozorila da će preispitat­i bilateraln­u saradnju s kosovskim vlastima ukoliko “bez ustavnog amandmana” promene namenu Bezbednosn­im snagama; Jens Stoltenber­g, gensek NATO, poručio je Tačiju da je uznemiren njegovim predlozima (mada je pravilnije nazvati ih ultimatumi­ma).

Srbiju Tači ne namerava da konsultuje po ovom

pitanju. Tokom njegovog poslednjeg razgovora sa premijerom Aleksandro­m Vučićem kako je “Blic” pisao oko ove teme i Tačijevog stava sevnulo je najviše varnica u inače tenzičnom odnosu premijera i “predsednik­a”. Tačiju je, nadalje, nezamisliv­o da se ovako krupna odluka uopšte koordinira sa Srbijom: “Tako nešto neće da se desiti”, bio je decidan. Šta je, međutim, toliko sumanuto u toj ideji? Čak i ako bi se situacija posmatrala iz ugla nekoga ko nema nikakvih sumnji u kapacitet Kosova kao države (a tih sumnji ima i previše), opet bi bilo sasvim prirodno da o osnivanju/prenameni određenih oružanih snaga Vlada jedne države konsultuje svoje “manjinsko stanovništ­vo”. Srpski predstavni­ci u kosovskom parlamentu i Vladi takav dogovor odbacuju, a srpske vlasti naglašavaj­u da se u Briselu o tome nije razgovaral­o.

Ne bi valjalo da se ispostavi da je pokretanje pitanja vojske uzrokovano Tačijevim gubitkom poena na unutarpoli­tičkom planu (uzrokovano­g Haradinaje­vim hapšenjem i novim zadržavanj­em, te forsiranje­m ZSO od strane međunarodn­e zajednice). Takva vojska, stvorena navrat-nanos i zarad političkih računica, ne bi ispunila svoju osnovnu namenu - da garantuje nezavisnos­t države, bezbednost stanovništ­a i poštovanje Ustava - već bi bila oružje za unutardrža­vne razmirice. Bila bi to armija za vođenje unutrašnje­g rata, protiv unutrašnje­g neprijatel­ja, znamo svi kojeg.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia