Blic

Kinezi su idealni za „Bor“, oni misle 10 godina unapred

Ministar privrede Goran Knežević u intervjuu za “Blic” tvrdi da su za RTB “Bor” zaintereso­vane kompanije iz Kine, Kanade i SAD.

- slaĐana gavriĆ lana gedoševiĆ

Ipak, kako kaže, jedino Kinezi imaju i neke drugačije strateške interese, koji nisu samo ekonomski, i razmišljaj­u deset godina unapred. Jedno od državnih preduzeća sa najvećim problemima je RTB “Bor”? Pre svega sa dugovima. - Tačno je, ali se problemi rešavaju. Kako?

- Tako što je od novembra 2016. pravosnaža­n UPPR (unapred pripremlje­n plan reorganiza­cije). Kroz njega se „Bor“razdužio za više od milijardu evra. Dugovanja „Bora“potiču još od 1947, pa iz šezdesetih, sedamdeset­ih… Dakle, nisu to dugovi pretočeni u neki novac koji može da se koristi za nešto. Ti dugovi su otpisani. Znači, građani to ne plaćaju, i to preduzeće je sada u planu reorganiza­cije. Imaju godinu dana da počnu da plaćaju dugove od oko 350400 miliona evra. To su krediti, obaveze prema dobavljači­ma. I oni sve to rade. Sada trenutno sve svoje obaveze redovno izmiruju. Ako je to tako, zašto premijer stalno govori da je „Bor“rak-rana naše privrede?

- Zato što je ovo dobar trenutak da se taj problem reši jer je na tržištu cena bakra 6.000 dolara po toni i „Bor“sada može dobro da radi. Pre dva meseca cena je bila oko 4.000, a tada ne može da radi rentabilno. Zato hoćemo da razrešimo to sada. Mi kao država niti smo spremni, niti želimo da ulažemo više u „Bor“. Ni u bilo koje preduzeće gde je vlasnik država. Na „Bor“je

uvezano 300.000 ljudi koji žive tamo. To nije samo ekonomski problem, već i socijalni, demografsk­i, politički... A javili su se investitor­i iz Kine, Kanade, Amerike i tražili određene podatke. Kako teku pregovori sa Kinezima, u kojem smeru idu? - Sa Kinezima je malo drugačije. Zašto?

- Oni imaju i neke drugačije strateške interese koji nisu samo ekonomski, u odnosu na sve ostale. U čemu je razlika?

- Trebalo je, recimo, ući u Železaru, a to može samo Kina i kineski kapital jer oni razmišljaj­u 10 godina unapred i već imaju neku strategiju šta će s tim. Tako da mislim da će se i u „Boru“to morati desiti jer mi tamo imamo rudu, prirodnu sirovinu. Mislite da u našoj zemlji ne postoji neki privrednik, odnosno kompanija koja bi to isto mogla da uradi? - Pa neka se javi. Evo javio se predsednik kluba „Privrednik“Zoran Drakulić. - Odlično, evo sada je konkurs. Neka se javi, pa to je odlično. Drakulić kaže da bi mogao da podigne „Bor“. - Odlično, odlično. Ali, ipak, domaći privrednic­i smatraju da se favorizuju strani investitor­i.

- Ne. Evo, pogledajte uslove, traži se plan i program, znanje, iskustvo, niko ne favorizuje nikoga. Meni lično bilo bi izuzetno drago ako se bude javio Drakulić. Ja sam čak obećao da će moj prvi odlazak među privrednik­e biti u klub „Privrednik“i to sam ispunio. Baš iz kluba „Privrednik“kažu da su uvek tu da daju savet Vladi, ali da ih niko nije zvao.

- A što da ih zovemo. Manite me saveta. Pa bili su konkursi u svim javnim preduzećim­a, je l‘ su bili EPS, „Železnice“… Hoće da nas savetuju, a neće da preuzmu

 ??  ?? „uzmite samo da je srbija za dve godine napredoval­a mesta na duing biznis listi. a to ne radi vlada ili ministarst­vo privrede, veĆ svetska banka“
„uzmite samo da je srbija za dve godine napredoval­a mesta na duing biznis listi. a to ne radi vlada ili ministarst­vo privrede, veĆ svetska banka“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia