Blic

Briga zbog tenzija na Balkanu, pohvale za reforme

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da je Srbija na pravom putu, kao i da sprovodeći reforme ispunjava standarde EU.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ, specijalno za „blic“iz berlina

Ona je poručila premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da je tražila od američkog predsednik­a Donalda Trampa da se SAD, zajedno sa EU, više uključi u zbivanja na Balkanu, koji je pod jakim uticajem Rusije.

- Merkelova je, kao je rekla, zabrinuta zbog stalnih tenzija oko Kosova, BiH, dešavanja u Hrvatskoj. Nemačkoj je stalo do mira na Balkanu i izrazila je želju da se ozbiljno uključi u procese pomirenj. Merkelova je tražila od Vučića da bude garant mira i stabilnost­i na Balkanu - kaže naš izvor sa sastanka.

Kako saznajemo, ona je izrazila želju da Srbija aktivnije uđe u realizacij­u projekta autoputa Niš-Priština.

- Merkelova očekuje da evropski komesar Johanes Han to dogovori u četvrtak u Sarajevu sa premijerim­a regiona u okviru Berlinskog procesa. Ako se to ne bude odvijalo prema njenim zamislima, sama će se uključiti u taj proces pred samit na leto u Trstu - dodaje naš sagovornik.

Nemačka kancelarka je na konferenci­ji sa Vučićem istakla da je on sproveo velike reforme koje su omogućile investicij­e i ispunio je sve uslove za pregovore sa EU, što potvrđuje i otvaranje dva poglavlja u februaru.

- Želim da mu kažem da nastavi te reforme po pitanju pravne države i to je bila jedna od tema naših razgovora. Takođe, NVO moraju da budu

važni partneri Vladi, mora postojati sloboda medija, što je jako važno. Kada govorimo o reformama, niko ne prisiljava Srbiju na to, već je to u njenom interesu. Državna preduzeća su takođe napredoval­a i Srbija je na pravom putu. Moramo da se borimo za stabilnost i Vučić je uvek bio za to da razvoj u regionu mora da bude miran razvoj, što nije jednostavn­o - rekla je Merkelova.

Premijer Vučić dodao je da je Srbija mnogo uložila u očuvanje stabilnost­i u regionu, ističući da iz Berlina ide u Sarajevo.

- Situacija jeste turbulentn­a, ali se mir može očuvati. Mi zapadni Balkan vidimo kao mesto budućeg ekonomskog rasta za ceo region. Na dobrom smo putu što se tiče ekonomije. Imamo još mnogo toga da uradimo u Srbiji, posebno na vladavini prava i efikasnost­i pravosudno­g sistema - rekao je Vučić.

On je istakao da su u prethodnom periodu vođeni teški pregovori sa BiH i Prištinom.

- Često smo teške stvari sprovodili u delo i mislim da smo zaslužili poštovanje i najjače zemlje u EU. Zadovoljni smo kako Nemačka tretira Srbe koji ovde rade - rekao je Vučić.

Merkelova je istakla da je Vučić uz velike napore ispunio sve uslove, ne samo da započnu pristupni pregovori, već i da se napreduje u tom procesu.

- Krajem februara otvorena su dva nova poglavlja, što pokazuje da reformski napori napreduju i da se primenjuju standardi. To je veliki uspeh. Srbija je deo regiona u kojem se svakodnevn­o brinemo o stabilnost­i, a premijer Vučić se uvek zalagao da razvoj regiona bude miran i razuman, posebno u odnosu sa Kosovom. Odavde možemo lako deliti savete, ali na terenu treba postići rezultate - istakla je nemačka kancelarka pohvalivši i hrabre korake u tom procesu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia