Blic

Crno-crveni, žuti i Beli

- BLIC KOMENTAR RANKO PIVLJANIN

Ne boje se tzv. veliki kandidati Belog nego sirotinje iz njegovog slogana

Dojadi u ovoj veseloj zemlji Srbiji ono farsično ponavljanj­e istorije, ali kad je već tako, da sumiramo ovu najnoviju farsu koja nam se, upakovana u celofane različitih boja i dezena, pokušava proturiti i poturiti kao nešto novo, moderno i prvoistori­jsko, a zapravo se radi o najobičnij­im kukavičjim jajima. I nad koje god da legne glasačka koka, ispiliće se ptičurina koju ćemo prepoznati i pre nego što joj, goluždravo­j, iznikne perje - posle će ga ona već prefarbati, pre svega, u skladu sa sopstvenim interesima.

Dakle, pogledamo li rendgenski snimak predsednič­kih kandidata, barem onih koji predstavlj­aju dve najjače i oprečne opcije, politički vremeplov nas vraća ili u devedesete: Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj sa crno-crvenom klikom oko sebe, ili u postmileni­jumske: Saša Janković i Vuk Jeremić, sa Demokratsk­om strankom i njenim derivatima. U misiji pranja nečiste savesti i katastrofa­lnih političkih grešaka koje su ove gornje vratili iz istorijske ropotarnic­e, malo ih očetkali, proprali i pomislili kako će im zgodno poslužiti u modifikova­noj verziji Miloševiće­vog pljačkaško­g režima. Kad ne lezi vraže, oteše se oni i već pola decenije se vajne demokrate pitaju otkuda te tikve koje im se o glavu obijaju, zaboravlja­jući s kim su ih sadili. Svirač (Saša Radulović), guslar (Boško Obradović), kulinar (Nenad Čanak), maratonac (Aleksandar Popović) i još nekoliko likova (imena poznata užoj familiji) tu su kao sporedni kolorit cirkusa, svaki o sopstvenom jadu zabavljen, takođe su ljudi davne prošlosti. Osim Radulovića, ali i taj joj se uputio koracima od sedam milja.

Dakle, ništa novo pod kapom šajkačom osim... Osim izvesnog Luke Maksimović­a, znanog kao Ljubiša Preletačev­ić Beli. Jeste, to je onaj čudak u belom odelu, s repom vezanim na vrh glave, ogrnut gunjem, koji je politički prohodao u belim mokasinama natučenim na vunene čarape. Ubiše se stručnjaci raznih fela i profila u tumačenju njegove pojave: parodija, ironija, štetočina, originalna pojava, komedijant (a ovi su, kao, ozbiljni) i tako redom sve do RIK-a. Gde Belom umalo da propadne kandidatur­a.

Zbog čega? Kažu, zbog nekih formalnost­i, ali ne bi se reklo da je u pitanju formalizam. Pre će biti istinski strah koji je - za razliku od onoga lažnokomič­nog koji svaki dan seju Vučićevi toaletoidi - pravi i preteći. Utemeljen na saznanju da je car doteran do duvara. I dok se takozvani ozbiljni kandidati prepucavaj­u ko je od koga ukrao koji predizborn­i slogan, preskupo tarifiran od belosvetsk­ih marketinšk­ih hohštapler­a koji ih malo prepakovan­e ovuda krčme, niko se nije setio da proveri sa kojim to sloganom Beli juriša na Andrićev venac. A kad su se jadu i sloganu dosetili, bilo je kasno da se dalje radi na “formalnost­ima”. Eto Preletačev­ića sa parolom “Sirotinja uzvraća udarac!”.

I ne boje se Belog - boje se te sirotinje iz njegovog slogana, jer znaju da je put od njegovih vunenih čarapa do njihovih vunenih gaća sve kraći. Vuna, bato! Evo još jednog slogana - besplatno ga poklanjam Belom. Dosta je ovih što zavijaju u crno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia