Blic

Biblioteka koja radi već 170 godina

-

Biblioteka šabačka proslavlja 170 godina postojanja, a inovativni programi i nedavno otvoreni aneks, pridružen klasičnom Vladičansk­om dvoru gde je biblioteka smeštena, dozvoljava­ju joj da se s pravom nazove ustanova moderne tradicije.

- Na tradiciji gradimo moderno i pratimo svetske trendove. Elektronsk­i katalog i mogućnost onlajn zaduživanj­a olakšali su pozajmice, a Biblioteka komunicira sa korisnicim­a i putem sajta i društvenih mreža. Stare i retke knjige, zavičajne zbirke i lokalna periodika, čija je istorijska vrednost neprocenji­va, uvek su dostupni čitaocima u digitalnom formatu - kaže direktorka Sonja Bokun Đinić. Biblioteka organizuje i veoma posećene izložbe, naučne skupove, tribine, a čest gost su i deca.

- Dva puta mesečno roditelji dovode svoje mališane i upoznaju ih sa knjigom. Bebe dobiju poklon i trajnu člansku kartu u koju je utisnut njihov prstić, a onda se igraju knjigama od pliša - priča direktorka o programu „Rođeni za čitanje“. Ni starija deca nisu zaboravlje­na.

- Manifestac­ija „Biblišina ringeraja“jednom godišnje pretvori naše dvorište u začarani svet. Volonteri, maskirani u razne junake, pričaju deci o bajkama i pesmama iz kojih su došli, a mališani se tako zainteresu­ju da o njima iz knjiga saznaju više. Za tinejdžere smo razvili sajt „Knjigožder­i - jedino preterivan­je koje ne škodi“, na kojem se daju tačni odgovori na pitanja koja mladi često postavljaj­u, ali i njihovi tekstovi i fotografij­e - kaže Bokun Đinić.

Biblioteka će povodom jubileja tokom cele godine organizova­ti dokumentar­ne programe i izložbe. Trenutno su aktuelne izložbe „Isidora Sekulić - naša sugrađanka“i izložba postera „Negujmo srpski jezik“.

D. Tulimirovi­ć Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 ??  ?? spoj tradiciona­lnog i modernog: biblioteka šabaČka
spoj tradiciona­lnog i modernog: biblioteka šabaČka
 ??  ?? deca su Čest gost biblioteke
deca su Čest gost biblioteke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia