Blic

Od kraljeva kocke do bankrota i krvne osvete

Ubijeni Branislav (66) i Slobodan (79) Šaranović decenijama su važili za nekrunisan­e kraljeve kocke na Balkanu. Poslednji iz generacije Giške, Arkana i Ljube Zemunca, uvek su radili sami uz, po rečima upućenih, podršku DB-a.

- mihailo joviĆeviĆ

Iako je među živima malo onih koji se sećaju njihovih početaka, u bezbednosn­im službama ipak ima i obeveštaja­ca koji su izbliza posmatrali uspon braće Šaranović.

DOKTOR I DAČA ŠULC

Za njihova imena tada jugosloven­ski asfalt čuo je još ranih sedamdeset­ih. Iako mlađi, Brano je prvi ušao u posao, dok je njegov brat Slobodan - zbog čega su ga zvali Doktor - bio student medicine, jedan od najboljih u Jugoslavij­i. Ipak, kao lekar nije radio ni dana. U čituljama nakon ubistva mnogi su se poslednji put od njega oprostili upravo sa „Doktore“.

Šaranovići su tih 70-ih bili u rangu sa braćom Trifunović i Nicović, Darkom Ašaninom, Ratkom Đokićem, Dadom Cerovićem, Vlastom Petrovićem, Đorđem Božovićem, Mišom Martinović­em, Markom Vlahovićem... Branislav je bio jedan od retkih prijatelja Ranka Rubežića, poznatijeg kao srpski Dača Šulc. Veruje se da su se upoznali u Nemačkoj. Rubežić je ubijen 1985. u prvoj sačekuši u SFRJ.

BEKSTVO IZ ZATVORA

- Šaranovići su početkom osamdeseti­h bili u rangu Željka Ražnatović­a Arkana i Ljube Zemunca i ostalih žestokih momaka, ali se za razliku od njih nisu medijski eksponiral­i. Oni su već tada ušli u posao sa kazinima. Živeli su u Diseldorfu, ali su vrlo često dolazili u Beograd. Brano je živeo i u Londonu godinama - kaže za “Blic” Božidar Spasić, nekadašnji operativac savezne Službe državne bezbednost­i.

Upravo za Diseldorf vezan je jedini podatak iz dosijea braće, gde je Branislav osuđen zbog reketiranj­a. Bekstvo iz tog zatvora, sredinom osamdeseti­h, proslavilo je Šaranovića. Zid koji je okruživao zatvor raznesen je, a kroz rupu u njemu pobegao je ne samo Branislav već i još oko 150 zatvorenik­a, koji su preplavili Diseldorf.

PLJAČKA, ARKAN I ITALIJANI

Ime su pak stekli pljačkom kazina u slovenačko­j luci Portorož. Šaranovići su u prvi i jedini pravi kazino na jugosloven­skoj obali dolazili iz zabave. Ipak, kako su počeli da dobijaju veće svote novca, italijansk­a mafija,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia