Blic

Stranci više cene pirotski ćilim nego mi

- Z. P.

Pirotski ćilim proglašen je za najlepši tradiciona­lni zanatski proizvod na Međunarodn­om ekonomskom forumu “Perspektiv­e” u Dubrovniku. Piroćanka Slavica Ćirić, direktorka zadruge za proizvodnj­u ćilima “Damsko srce”, dobila je priznanje “Stvaratelj­i za stoljeća”.

Učesnici foruma iz 11 zemalja ocenili su da je pirotski ćilim od izuzetnog značaja ne samo za srpsku, već i za evropsku tradiciju. Međutim, stručnjaci smatraju da je pirotski ćilim na većoj ceni u inostranst­vu nego kod nas.

Pirotski ćilim je od 2012. u registru nematerija­lne kulturne baštine. Etnolog Muzeja Ponišavlja Saška Velkova kaže da su proces industrija­lizacije u drugoj polovini 20. veka i ekonomska kriza poslednjih decenija doprineli uništavanj­u zanatske ćilimarske proizvodnj­e.

- Ne znajući vrednost pojedinih retkih primeraka, pirotski ćilim se prodaje kolekciona­rima ispod cene. Primerci iz Pirota, ponekad i veoma oštećeni, odlaze prema Istanbulu, odakle se, reparirani i adaptirani, transportu­ju na Zapad i prodaju po daleko višim cenama kaže Velkova.

Da pirotski ćilim i ćilimarski zanat ne ode u zaborav, stara se zadruga “Damsko srce”. U njoj radi poslednjih desetak ćilimarki.

- Priznanje u Dubrovniku važno je ne samo za nas, već i za očuvanje zanata i ovog jedinstven­og proizvoda. To je priznanje za trud koji ulažemo da se ćilim ne ugasi i za prenošenje znanja i vekovne ćilimarske veštine na nove generacije. Veoma je važno da se ovaj proizvod očuva, na čemu tkalje u našoj zadruzi rade poslednju deceniju, ali je nažalost sve manje ćilimarki - kaže Slavica Ćirić.

 ??  ?? desetak Ćilimarki trudi se da oČuva tradiciona­lni zanat
desetak Ćilimarki trudi se da oČuva tradiciona­lni zanat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia