Blic

Novak nemože da se iščupa iz krize

- jelena mediĆ

Naš najbolji teniser nije imao nijednu brejk loptu na servis Grka, kog u narednom kolu očekuje Rodžer Federer. Nik Kirijos je pobedom nad Novakom Đokovićem sa 6:4, 7:6 potvrdio ono što smo znali, a to je da je beskrajno talentovan i sposoban da najbolje igra protiv najuspešni­jih. S druge strane, Novak je potvrdio da je u krizi i da je na terenu sam sebi najveći protivnik. Đoković je ponovo bio nervozan, lomio je rekete i gestikulir­ao prema loži, odnosno ponašao se kao što smo očekivali od Kirjosa. Međutim, ni to nije pomoglo da vidimo starog Novaka, koji je od početka 2016. do kraja Rolan Garosa, na kojem je trijumfova­o, imao skor 44-3. Posle Pariza, pa sve do poraza u četvrtom kolu Indijan Velsa, njegov skor je 33-9 (12-3 u 2017. godini).

Novak nije briljirao ni protiv Edmunda na početku turnira u Indijan Velsu, u dva seta protiv Del Potra, takođe, nije bio na nivou, dok je samo u trećem “ubacio u petu”. Protiv Kirjosa, koji mu je izgleda postao noćna mora, nije mogao mnogo. U stvari, nije mogao ništa jer nije došao čak ni do prilike za brejk. A samo da podsetimo, Novak je najbolji riterner sveta. Naravno da stoji

činjenica da je Kirjos servirao sjajno, ali zaustavlja­o je Novak i jače bombardere od Australija­nca.

Baš servis Novak je istakao kao ključnu stvar koja je napravila razliku u tom meču.

- Teško mi je bilo da pročitam njegove servise. Često menja ritam. Ja sam popustio u prvom gemu u meču, pa je ritam celog duela bio na njegovoj strani - rekao je Đoković.

Najviše od svega brine što je ovako mlaka Novakova igra konstantna. Živ je čovek, normalno je da ima uspone i padove, ali brine što ne pokazuje znake nezadovolj­stva. Mlako je, recimo, govorio i o nizu pobeda u Indijan Velsu.

- Niz u Kalifornij­i je bio neverovata­n, ponosan sam na rezultate. Ali morao je jednom da se prekine - bio je miran Novak.

Nije Đoković zaboravio da igra tenis, ali sada će psihologij­a da dođe do izražaja. Kada god bude video Kirjosa u žrebu, neće mu biti lako. Uvek će u glavi da postoji taj crv sumnje koji će da ga “truje”. Verovatno će mu odzvanjati: “A šta ako opet izgubim?”

Uostalom, Kirjosu je pošlo za rukom ono što nikome nije već osam godina. Pobedio je Novaka dva puta zaredom na tvrdoj podlozi. Pre njega to je uradio Federer 2009. u Sinsinatij­u i na US Openu. Kirjos će u četvrtfina­lu igrati protiv Rodžera Federera, koji je sa pola snage bio bolji od Rafaela Nadala - 6:2, 6:3.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia