Blic

Jaje i do 18 dinara

Uskrs se bliži, a sa njim i farbanje jaja. Međutim, čini se da će ove godine porodice farbati manje jaja, jer je njihova cena skočila za više od 25 odsto.

- BOJANA BOGOSAV

Do pre samo mesec dana jaja na pijacama mogla su se kupiti od devet do petnaest dinara po komadu, dok je sada za komad potrebno izdvojiti najmanje 13 dinara.

Pojedini prodavci skok cena pravdaju nestašicom, drugi sezonskim uticajem, ptičjim gripom, dok neki poskupljen­je povezuju sa cenom hrane za kokoške.

- Jaja ne bi trebalo više da poskupljuj­u, ali ni da pojeftinju­ju. Kod mene se cena jaja razlikuje od gramaže, pa ona najlakša koštaju 13, dok se najteža mogu kupiti za 18 dinara. Ovakve cene su sasvim pristupačn­e, s obzirom na to koliko košta hrana za kokoške - kaže za “Blic” jedan od prodavaca jaja na beogradsko­j pijaci “Bajloni”.

Njegova koleginica dodala je da su jaja poskupela ne samo zbog veće cene živinske hrane, već zbog nestašice.

- Koliko znam, na snazi je zabrana uvoza zbog ptičjeg gripa, a i kokoške tokom zime manje nose objašnjava prodavačic­a.

Sličnog mišljenja je i Gordana Petrović, koja se bavi proizvodnj­om jaja. Kako kaže, cena od 18 dinara i dalje je niska.

- Mi se porodično bavimo proizvodnj­om jaja. Mnogo je posla, skupa je hrana, pa smatram da im je realna cena 20 dinara. Kada pogledate da vekna hleba košta 30 dinara, onda vam je jasno koliko je jaje jeftino - kaže Petrovićev­a.

Ona dodaje i da je veliki problem to što država ne daje subvencije na živinu iako se dnevno pojede velika količina jaja.

- Mislim da je to jedan od razloga za poskupljen­je - kaže ona.

Ovo poskupljen­je zabrinulo je kupce, ponajviše zbog predstojeć­eg praznika.

- Za Uskrs uvek kupimo po dva kartona jaja. Kada su koštala devet dinara, za to smo izdvajali nešto više od 500 dinara, dok sada za dva kartona najjeftini­jih moram da izdvojim skoro 800. Pored jaja, za Uskrs moramo da pripremimo i ručak, a sada je sve znatno skuplje. Zaista ovo poskupljen­je nije trebalo da se desi baš pred Uskrs zabrinuta je Marija Radovanovi­ć iz Beograda.

 ??  ?? Mnogo je posla, skupa je hrana, pa je realna cena 20 dinara, kaže jedan od proizvođač­a
Mnogo je posla, skupa je hrana, pa je realna cena 20 dinara, kaže jedan od proizvođač­a
 ??  ?? pojedini prodavci skok cena pravdaju i ptiČjim gripom
pojedini prodavci skok cena pravdaju i ptiČjim gripom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia