Blic

Otac i ja smo hteli na pivo, a oni ga ubili

-

Tog dana sreo sam tatu na ulici i dogovorili smo se da odemo po podne na pivo. Nedugo zatim video sam ga mrtvog na trotoaru. Ubili su ga na tri minuta od kuće, priča Dragan Spasojević, čiji je otac Borivoje (63) ubijen tog kobnog 17. marta 2004. u Kosovskoj Mitrovici. - Niko nije mogao da nasluti nemire. Albanski mediji su tada optuživali Srbe da su ubili albansku decu, što se kasnije ispostavil­o da nije bilo tačno, ali dan je bio kao i svaki drugi. Otac je krenuo do prodavnice, a i ja sam bio napolju, pa smo se slučajno sreli. Otišao sam kući da bi me nedugo zatim zvali prijatelji i rekli da je neko pucao na tatu - seća se Dragan (44). Odmah je istrčao na ulicu. - Tata je pogođen snajperom blizu srca. Ležao je na trotoaru. Nije davao znake života. Odmah su ga odvezli u bolnicu, ali nije mu bilo spasa - priča Dragan. Kaže da se sve munjevito dogodilo. - Grupa od 50 albanskih mladića krenula je palicama i kamenjem da lomi sve po gradu. Tog trenutka skupili su se i Srbi kako bi im se suprotstav­ili, a Albanci su s okolna tri solitera pucali po ljudima. Borivoje se zatekao na ulici i na mestu je ubijen. A ubili su i ženu Janu Tučev, koja je bila na terasi - naglašava Dragan. Zašto - pitanje je koje i danas postavlja.

- Na ulici je bilo i dece. Napravili su pokolj usred bela dana. Bilo je više od 30 ranjenih - kaže Dragan. Bez obzira na sve, neće da napusti Kosovsku Mitrovicu.

- Shvatio sam ta ubistva kao pokušaj da nas oteraju. Ali ja ne mogu nigde drugde da živim. Ovde sam zasnovao porodicu. Supruga Margareta i ja imamo četvorogod­išnju ćerku Vasiliju - ističe Dragan.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia