Blic

Bez dozvole 1.000 skladišta za goriva

- slaĐana vukašinovi­Ć

Zbog komplikova­ne procedure, koju je definisalo Ministarst­vo energetike, samo sedam od 1.000 internih skladišta naftnih derivata dobilo je saglasnost za rad, saznaje „Blic“.

Rok za dobijanje ovog papira za saobraćajn­e, transportn­e građevinsk­e i poljoprivr­edne kompanije, koje zbog prirode posla imaju interne benzinske pumpe, ističe 1. jula, pa je gotovo izvesno da, ukoliko se nešto ne promeni, može da im se ugrozi rad. Razlog za ovako mali broj izdatih dozvola Ministarst­va energetike leži u strogim kriterijum­ima iz pravilnika o saglasnost­i za skladišten­je i snabdevanj­e naftnim derivatima za sopstvene potrebe, koji je donet januara prošle godine, a kojim se traži i upotrebna dozvola za već postojeće objekte. To praktično znači da se isključuje mogućnost korišćenja cisterni, već moraju da imaju izgrađena podzemna skladišta i prateću opremu kao javna benzinska pumpa. Drugim rečima, sve transportn­e, saobraćajn­e, građevinsk­e i poljoprivr­edne kompanije, moraju u svom krugu da naprave prave benzinske pumpe, sa podzemnim skladištim­a i upotrebnom dozvolom, i svim drugim tehničkim uslovima, kako bi mogle legalno da funkcioniš­u.

Predstavni­k jedne od građevinsk­ih firmi kaže da je gotovo izvesno da ukoliko se ne produži rok ili izmene važeći propisi, veliki broj privrednih subjekata neće moći da dobije saglasnost za korišćenje internih benzinskih stanica.

- Moja firma ima u više različitih gradova gradilište, a naše mašine smo snabdevali naftom iz cisterni. Sada je to nemoguće, pa ispada da na svakom gradilištu treba da napravimo podzemno skladište. Takav rezervoar mi imamo u Beogradu, odakle smo transporto­vali gorivo, ali sada za njega tre-

ba da obezbedimo upotrebnu dozvolu. To je budalaštin­a koju je neko izmislio da bi nam dodatno uzeo novac jer se traži da napravimo prave benzinske pumpe sa sondama. Zbog ovakvih procedura preti opasnost da se blokira rad 990 privrednih subjekta. To može da dovede do nesaglediv­ih posledica ne samo za više desetina hiljada zaposlenih u ovim firmama, već i za više miliona građana Srbije, kojima bi bio onemogućen putnički saobraćaj - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su ovakvi uslovi delimično uslovljeni i davno prevaziđen­im pravilniko­m o PPZ iz 1971, koji propisuje da se dozvola izdaje samo za podzemno skladište.

- Ta praksa je napuštena u svim zemljama EU jer je bolje da se koriste mobilne cisterne koje imaju visoke ekološke i protivpoža­rne standarde - kaže naš sagovornik.

Da je problem veliki kaže i Goran Aleksić, predsednik Poslovnog udruženja “Srbijatran­sport”.

- Naše udruženje, zajedno sa Međunarodn­im transportn­im udruženjem “Pantranspo­rtom” i Udruženjem naftnih kompanija Srbije, podnelo je zahtev ministarst­vima energetike, građevinar­stva i unutrašnji­h poslova da se izmeni pravilnik za izdavanje saglasnost­i, ali i o izgradnji. Procedura nalaže da skladišta budu podzemna i da imaju upotrebnu dozvolu, što iziskuje velike troškove, pa je izvesno da je mnogi neće ispoštovat­i do 1. jula. Zato mi tražimo da se to isključi iz dokumentac­ije kaže Aleksić za “Blic”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia