Blic

Šabić i Tužilaštvo u žestokom klinču

Loši odnosi između šefice beogradsko­g Višeg javnog tužilaštva (VJT) Nataše Krivokapić i poverenika za informacij­e Rodoljuba Šabića, uzrokovani slučajevim­a “helikopter” i “Savamala”, ponovo su kulminiral­i.

- V. Z. Cvijić

Tužiteljka Krivokapić u dopisu povereniku od 15. marta navodi da je Tužilaštvo postupilo po njegovom rešenju (kako nezvanično saznajemo, da jednom optuženiku omogući uvid u dokaze) i zatim dodaje da poverenik navodno nije ispoštovao rok od 30 dana za žalbu u konkretnom slučaju. Tužiteljka dopis zaključuje neuobičaje­nom rečenicom: “Zbog čega ćemo biti prinuđeni da razmotrimo da li su u ovakvim postupanji­ma poverenika, kao rukovodioc­a organa, odnosno u njegovim preduzetim radnjama ostvarena obeležja nekog krivičnog dela.”

Poverenik Šabić je reagovao i uputio pismo republičko­j tužiteljki Zagorki Dolovac, u kome je ocenio da je dopis tužiteljke Krivokapić pretnja. Naveo je da dopis “sadrži insinuacij­e lišene bilo kakvog činjenično­g ili pravnog osnova o tome da je poverenik navodno počinio nekakvo nejasno krivično delo i da se objektivno ne može razumeti drugačije nego kao pretnja, odnosno nedopustiv pokušaj da se utiče na nezavisnu institucij­u Poverenika.”

- S tim u vezi očekujem da Vi, kao osoba koja se nalazi u vrhu tužilačke organizaci­je, obezbedite da viši javni tužilac ili, ako je u stanju, artikuliše odgovaraju­ći optužni akt za “neko krivično delo” i podigne ga pred nadležnim sudom protiv mene, ili da se ubuduće uzdrži od krajnje nekorektni­h insinuacij­a i pretnji koje su potpuno neprimeren­e normalnim odnosima između državnih organa i kojima se urušava, pre svega, ugled samog Javnog tužilaštva - naveo je Šabić u pismu Zagorki Dolovac.

Da podsetimo, poverenik je izrekao VJT u Beogradu krajem februara 2017. novčane kazne u tri slučaja u vezi sa Savamalom. U Savamali su u izbornoj noći 2016. nepoznati počinioci porušili objekte i privremeno lišili slobode prisutne građane, na čije pozive policija nije reagovala. Tužilaštvo je kažnjeno jer je odbilo da postupi po rešenjima poverenika; da dostavi profesiona­lnu biografiju postupajuć­eg tužioca; informacij­e o tome da li su protiv lica (policajaca) koja nisu postupala po zahtevima tužioca u toku istrage pokrenuti krivični postupci i informacij­e o tome da li su protiv istih lica pokrenuti disciplins­ki postupci.

VJT nije postupilo ni po nalogu poverenika da novinarima dostavi belešku o razlozima za nepokretan­je istrage o padu vojnog helikopter­a u martu 2015.

 ??  ?? rodoljub šabiĆ u savamali
rodoljub šabiĆ u savamali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia