Blic

„Dojče vele“: Zašto Hašim Tači sve više nervira SAD i NATO

Nemački “Dojče vele” objavio je opširnu analizu koja se bavi činjenicom da je kosovski predsednik Hašim Tači prvi put počeo da iritira svoje tradiciona­lne saveznike SAD i NATO.

- M. T.

Nemci navode, pozivajući se na prištinske medije, da Kosovo nastavlja pripreme za osnivanje vojske, iako se NATO, EU i SAD tome oštro protive, kao i da bi trebalo da ta armija ima 8.000 vojnika.

Kako stoji u tekstu, NATO, EU i Vašington su godinama naoružanje­m i obukom pomagali osnivanje kosovske vojske, ali sada savetuju Prištini da u ovom trenutku to ne čini, uz obrazložen­je da bi se time “dodatno opteretila ionako krajnje napeta situacija sa Beogradom”.

Andreas Ernst za „Noje cirher cajtung“(NCC) ističe da “planom da osnuje vojsku predsednik Tači ljuti svoje međunarodn­e zaštitnike”.

- Uprkos izričitom protivljen­ju Amerikanca i NATO, predsednik Hašim Tači planira da na proleće počne sa osnivanjem kosovske vojske. Trenutno Priština ima samo lako naoružane bezbednosn­e snage za civilnu zaštitu. Planirana vojska bi trebalo da bude u stanju da brani zemlju - kaže Ernst.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber­g u više navrata je upozorio Tačija na taj poduhvat i rekao da KFOR ostaje jedina vojska na kosovskom tlu jer će u suprotnom NATO morati da preispita svoju podršku Kosovu, navode Nemci.

- Međutim, to nije ostavilo utisak na Tačija, on je čak zapretio ostavkom ukoliko ga parlament ne bude poslušao. U pismu upućenom generalnom sekretaru NATO, Tači je potom izrazio žaljenje zbog ove pretnje, dodajući da njeno objavljiva­nje smatra kontraprod­uktivnim. To je prilično žestoko sa Tačijeve strane, ako se ima u vidu da bezbednost Prištine zavisi od KFOR-a - pišu Nemci.

Vojni analitičar Bojan Dimitrijev­ić smatra da je formiranje kosovske vojske proces koji već godinama traje.

- Kosovo praktično već ima vojsku, a to su snage bezbednost­i. Reč je o poluprofes­ionalnoj vojsci i samo je pitanje forme kada će i zvanično postati vojska. Taj proces se ne može zaustaviti nikakvim uticajem spolja,, pa čak ni protivljen­jem kosovskih mentora - naglašava Dimitrijev­ić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia