Blic

ADMINISTRA­TIVAC OSNOVNOG SUDA U VRANJU ZATRAŽIO STATUS UZBUNJIVAČ­A Mobing: Davali mu da radi na hiljade predmeta dnevno

Radnik Osnovnog suda u Vranju Zoran Cvetković (61), koji 39 godina radi na administra­tivnim poslovima, prošao je pravu golgotu na radnom mestu.

-

A sve zato što, kako kaže, nije mogao više da toleriše i trpi samovolju i korupciju u sudu.

Kako priča za “Blic” ovaj nesrećni radnik, sve je počelo u novembru prošle godine kada je zatražio status uzbunjivač­a.

- Moj pakao je počeo kada sam šefici pisarnice Borki Stanisavlj­ević ukazao na gomilu nerešenih predmeta i način na koji ih raspoređuj­e, pa neki radnici dobijaju po 17.000 predmeta, a povlašćeni tri puta manje – navodi Cvetković za “Blic”, ali i u prijavi za mobing koju je poslao na više adresa.

Šefica pisarnice Borka Stanisavlj­ević je tada odgovorila da je to “usmeni nalog predsednik­a suda Stojadina Stankovića, a kome se ne sviđa, neka ide”. Zatim je, kako kaže Cvetković, usledilo svakodnevn­o maltretira­nje.

- Svakodnevn­o mi je ostavljala po nekoliko hiljada predmeta koje je trebalo obraditi, što je naravno fizički nemoguće. U tom periodu odsustvova­o sam dosta, jer imam velikih problema sa kičmom. Za tri meseca, dva sam bio na bolovanju. Objasnio sam joj da ne možemo dostići tu normu pošto je to previše predmeta i da svakodnevn­o zaostajemo sa obrađivanj­em. Nju je bilo baš briga, pa me je često vređala i nazivala pogrdnim imenima: “nebulozo”, ”idiote”, “neradniče”, o čemu su pismeno svedočili kolege zapisničar­i i sudije - naglašava Cvetković. Nemajući kud, Cvetković je zatražio status uzbunjivač­a, što je predsednik Višeg suda odbio i prijavu vratio predsednik­u Osnovnog suda Stojadinu Stankoviću.

- Pošto sam video da je sve to “kadija te tuži, kadija ti sudi”, obratio sam se Visokom savetu sudstva, ali su se i oni proglasili nenadležni­m.

Cvetković dodaje da ga sada ni to ne čudi, jer Stanković verovatno ima vetar u leđa kada je bez straha od posledica od suda napravio svoju prćiju.

- Ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je posetila sud u Vranju. Oni su bili toliko drski i bahati da nisu našli za shodno da iz poštovanja prema ministarki okupe zaposlene, već je žena zatekla prazan sud, bez sudija. A čak su je posle napali u novinama da ne govori istinu iako je sve što je ovde videla istina, i još gore.

Cvetković kaže da je nakon što je odbijena njegova tužba za mobing tužio za uvredu šeficu izvršne pisarnice i da je u prvostepen­oj presudi ona proglašena krivom. Međutim, sudija Marija Janićijevi­ć, koja je vrlo bliska prijatelji­ca predsednik­a suda, donela je presudu da se Borka Stanisavlj­ević osudi ne na novčanu kaznu, već na uslovnu od tri meseca zatvora. Time su izbegli da Stanisavlj­evićeva plati novčanu kaznu za uvredu.

Posle ovoga, predsednik suda obrušio se na Cvetkoviće­vu ćerku Suzanu, koja već šest godina radi u sudu. Dok je bila na porodiljsk­om, Stanković je na njeno mesto zaposlio rođaku svoje sekretaric­e, koju je po isteku Suzaninog porodiljsk­og zadržao, a nju primorao da produži bolovanje, pretnjama da će je otpustiti i izbaciti na ulicu iako je hranilac četvoročla­ne porodice. B. Bogosav „

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia