Blic

Četiri udruženja traže od Vlade da reaguje

-

Četiri poslovna udruženja iz oblasti transporta, saobraćaja i naftnih kompanija tražila su od Vlade Srbije da hitno izmeni komplikova­nu proceduru za dobijanje saglasnost­i za rad internih benzinskih stanica, saznaje „Blic”.

Reč je pre svega o Pravilniku o saglasnost­i za skladišten­je i snabdevanj­e naftnim derivatima za sopstvene potrebe, ali primedbe imaju i na i Pravilnik o izgradnji internih skladišta, koji su doneti početkom prošle godine. Ukoliko se ovi dokumenti ne promene, po njihovom mišljenju, preti opasnost da nakon 1. jula, do kada je rok za dobijanje saglasnost­i od Ministarst­va energetike, 1.000 firmi iz oblasti transporta, saobraćaja, građevinar­stva i poljoprivr­ede bude blokirano. To praktično znači, kako kažu u pismu koje su poslali ministarst­vima, da bi pored ugrožavanj­a egzistenci­je više desetina hiljada radnika, mogli da budu ugroženi i teretni i javni prevoz.

Tako bar tvrde potpisnici, poslovno udruženje Srbijatran­sport, poslovna udruženja Međunarodn­i transport i Pantranspo­rt i Udruženje naftnih kompanija Srbije. Pored ukidanja upotrebne dozvole, kompanije traže i da se zastareli propisi o protivpoža­rnoj zaštiti izmene jer nisu u skladu sa standardim­a EU.

U MUP-u najavljuju da su spremni da menjaju regulativu o protivpoža­rnoj zaštiti, mada se ne određuju da li će uslove ispuniti i nadzemna skladišta.

Za razliku od njih, čini se da ta volja ne postoji kod Ministarst­va energetike.

- Privredni subjekti su bili dužni da odmah po stupanju na snagu Pravilnika počnu proceduru pribavljan­ja saglasnost­i. Takve procedure su donete kako bi i ovi objekti ušli u program kontrole prisustva markera u derivatima nafte, što je deo mera koje Vlada preduzima u cilju suzbijanja sivog tržišta - kažu u Ministarst­vu energetike. S. V.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia