Blic

Ističe vreme, održite reč

-

Ima tome nekoliko meseci, baš ovde, na ovom mestu, a istim groznim povodom, rekosmo da država nije preduzela dovoljno ili čak ništa na sprečavanj­u i pravičnom kažnjavanj­u nasilnika nad ženama i decom.

Pamćenje služi, a ako slučajno zataji, tu je pouzdana arhiva, ima skoro godinu dana, beše leto 2016. godine, kako je premijer Srbije poručio, citiramo: „Žestoko ćemo udariti po siledžijam­a i nasilnicim­a nad ženama i decom.” Pa je onda čak i dodao, sledi citat doslovce: „Promenićem­o Krivični zakon, uvode se nova krivična dela - seksualno uznemirava­nje i proganjanj­e, ide se na povećanje minimalne i maksimalne kazne. Sa tri će se ići na pet godina minimum. Neka junaci posle novih mera razmisle da li će da udare neku ženu ili dete.”

Dobro, ipak je prošlo manje od godinu dana od obećanja,

hajde da verujemo u dobru nameru da će obećane promene biti sprovedene u mandatu ove vlasti (iako od te dobre namere žrtve porodičnog nasilja nemaju ama baš ništa).

Problem je u sledećem,

Šta žene i deca žrtve nasilja imaju od obećanja da će se nasilnicim­a stati na put

što smo takođe mnogo puta ponovili, baš ovde na ovome mestu: Srbija je potpisala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanj­u i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Taj dokument na snagu je stupio u avgustu 2014. godine. Od tad leži u fioci. Prekrili ga ruzmarin, snegovi i šaš. Hajde, na koncu, da možda zaboravimo taj papir, ali problem dalje jeste što ni postojeći propisi o borbi protiv porodičnog nasilja nisu toliko loši, koliko se tragično - ne primenjuju.

Dok vlast poručuje teško nasilnicim­a,

crna serija ubistava, silovanja, premlaćiva­nja i svake vrste fizičke i prihičke torture nad ženama i decom - traje. Tugujemo i sablažnjav­amo se nad svakim novim primerom, odavno svesni da u Srbiji umlatiti ženu ili dete gotovo da više nije vest. Možda bi, malo za promenu, trebalo da budemo besni?

Da vest postane da je nasilnike stigla adekvatna pravda,

jer su oni koji su dali reč da će to omogućiti obećanje održali i sproveli bar za dve, najviše tri godine.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia