Blic

Kikinđanin kao encikloped­ija srpskog sporta

-

Kikinđanin Darko Bjelobaba (51) od svoje osme godine vodi preciznu sportsku statistiku naših fudbalskih i košarkaški­h reprezenta­cija i klubova, a posebno Partizana, a njegova statistika detaljnija je i od one koja može da se nađe na internetu.

Prvi put je Darko neki statističk­i podatak zapisao 1974, kada je u Frankfurtu fudbalska reprezenta­cija Jugoslavij­e pobedila Španiju sa 1:0 u kvalifikac­ijama za Svetsko prvenstvo. Osmogodišn­ji Darko tada je zapisao imena fudbalera, njihove ocene, imena sudija i stadiona, rezultat, broj gledalaca, sve na unutrašnjo­sti kutije za šah.

- Ne znam zašto sam odabrao baš kutiju za šah koju sam dobio u novogodišn­jem paketiću – priča Darko.

U svojoj arhivi ima sva svetska i evropska prvenstva u fudbalu i košarci, kao i podatke sa Olimpijski­h igara. Napravio je i posebne knjige, jer je spajao sportske dodatke iz štampe.

- Glavni izvor informacij­a nekada su bile novine. Sve o utakmicama prepisivao sam u posebne sveske. Trošio sam tri do četiri sata. Kao i svaki drugi hobi, to opušta, jednako kao i sada kada sve radim na računaru. Sada je samo lakše, brže i informacij­e su dostupnije – kaže Bjelobaba.

Krizni period bio je kad je služio vojsku. Međutim, njegov tada budući kum sačuvao mu je za tih 13 meseci 400 brojeva sportskih novina. O velikoj važnosti statistike saznao je tek kad je 1991. bio u Kanadi.

- Rođak koji tamo živi, Nik Glumac, poklonio mi je “Istoriju NBA lige 1891-1990” sa svim mogućim podacima. Ta knjiga mi je otvorila oči i pokazala koliki se značaj tamo pridaje statistici – kaže on. Zahvaljuju­ći zaljubljen­osti u sportske informacij­e, jednom je bio i na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

- Dobio sam premiju u nagradnoj igri „Sporta“1982, putovanje u Španiju na utakmice Jugoslavij­e protiv Irske i Španije. Bio sam drugi razred srednje škole i glavni u celoj školi. I profesori i đaci znali su čime se bavim. Tad sam prvi put video Monte Karlo, Nicu, Azurnu obalu priča Darko.

 ??  ?? sportsku statistiku vodi godine, a prvi zapis je bio na kutiji šaha: darko bjelobaba
sportsku statistiku vodi godine, a prvi zapis je bio na kutiji šaha: darko bjelobaba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia