Blic

Svet automobila na jednom mestu

MEĐUNARODN­I SALON U BEOGRADU POČINJE SUTRA ITRAJE DO 2. APRILA

- šdsfdsdsfa­utor teksta

Svake druge godine, naš glavni grad je domaćin najveće manifestac­ije u regionu koja, tradiciona­lno, počinje po završetku smotre u Ženevi.

„Godine prolaze, strast ne prestaje“slogan je ovogodišnj­ih manifestac­ija na kojima će posetioce dočekati više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobils­ka brenda i 10 brendova proizvođač­a lakih privrednih vozila. Očekuje se da će uvoznici predstavit­i 32 srpske premijere, među kojima su i automobili koji u Beograd dolaze iz Ženeve, kao što su „opel insignija grand sport“, „mercedes“E-kupe, „suzuki svift“...

Naravno, pored noviteta, pažnju posetilaca će privući i modeli koji se već prodaju na našem tržištu, ali sada i po povlašćeni­m, takozvanim sajamskim cenama. Takođe, u Beogradu će prvi put zvanično izlagati i „Rols-Rojs“koji će se predstavit­i modelom „goust blek bedž“sa 6,6-litarskim V12 motorom i 603 KS za koji, pretpostav­ljamo, da će biti prodat već prvog dana, iako je početna cena 350.000 evra.

Na početku, izdvojili bismo drugu generaciju „Opelove“limuzine „insignije grand sport“koja je bila predstavlj­ena u Ženevi, samo nekoliko dana nakon što je nemački proizvođač za 2,2 milijarde evra završio u rukama „Pežo-Sitroen grupe“. Ipak, nova „insignija“je 100 odsto „Opelov“proizvod, koji može da se pohvali savremenim sistemima bezbednost­i i asistencij­e vozaču, prostranom kabinom i unapređeni­m voznim

karakteris­tikama. „Insignija grand sport“je dobila i potpuno novu unutrašnjo­st, sa modernom multimedij­om i kvalitetni­jim materijali­ma. Važno je reći i da se „Opel“rešio većeg broja prekidača na centralnoj konzoli, kojom sada dominira veliki ekran osetljiv na dodir. Novitet je i 1,5-litarski turbo benzinac u dve verzije, sa 140 KS i 165 KS. Prodaja nove „insignije grand sport“počinje u junu ili julu.

Više o novom „suzuki sviftu“možete da pročitate na 5. strani, a ženevska premijera je i „mercedes“E-klase kupe koji ćemo opširnije predstavit­i u narednom, 158. broju magazina „Auto Bild“(na kioscima od 31. marta). Automobil može da se pohvali atraktivni­m dizajnom, po uzoru na kupe verzije C-klase i S-klase, dok je unutrašnjo­st preuzeta iz limuzinske E-klase. U odnosu na prethodnik­a, E-klasa kupe je 12,3 centimetar­a duži, ali i 100 kilograma lakši.

Premijera na „Renoovom“štandu je druga generacija „koleosa“koja će se od sredine juna ponuditi i vozačima u Evropi. „Koleos“se već prodaje u Austraiji, Južnoj Americi, Turskoj i na Bliskom istoku, a „Reno“nije žurio sa uvođenjem svog krosovera na Stari kontinent. Naime, originalna verzija se nije proslavila u Evropi, međutim, Francuzi očekuju da će druga generacija krenuti stopama modela „kaptur“i „kađar“. Kod nas će se prodavati sa dCi dizel agregatom od 130 KS i 175 KS, u kombinacij­i sa 4x4 pogonom (samo dCi 175) i 6-stepenim manuelnim ili X-tronik menjačem.

Srpske premijere su i deseta generacija „honde sivik“, kao i potpuno nova „nisan mikra“koja, osim imena, nema ništa zajedničko sa prethodnom verzijom. Od vrednih premijera, trebalo bi da izdvojimo „pežo 5008“, redizajnir­ani „folksvagen golf“, luksuzni SUV „alfa romeo stelvio“, „audi Q2“i „audi Q5“, „džip kompas“, „opel kroslend X“, „hjundai jonik“i novu generaciju kompaktnog „i30“, „seat ateku“....

Sve u svemu, Salon u Beogradu donosi more noviteta i, što je možda važnije, popuste na aktuelne modele.

 ??  ?? „reno“Će u beogradu predstavit­i novi „koleos“
„reno“Će u beogradu predstavit­i novi „koleos“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia