Blic

Mali „talisman“ponižoj ceni

VOZILI SMO „RENO MEGAN GRANDKUPE“KOJI JE U GAMIZAMENI­O MODEL „FLUENS“

- ekipa „auto bilda“

Sedani nisu popularni među srpskim vozačima, ali ovo je automobil koji bi izgledom, opremom i kvalitetom mogao da pokuša da promeni naš pogled na kompaktne limuzine.

„Reno“će na Salonu predstavit­i kompletnu gamu, od redizajnir­anog „klija“sa početnom cenom od 9.990 evra, preko krosovera „kaptura“i „kađara“, sve do traženog „talismana“. Ne smemo da zaboravimo na „megan“, koji je dostupan u tri oblika karoserije: hečbek sa petora vrata, karavan i limuzina.

Mi ćemo se pozabaviti poslednjim novitetom, četvorovra­tnom limuzinom „megan grandkupe“, koja u gami francuskog proizvođač­a stiže na mesto modela „fluens“, koji je prestao da se proizvodi.

Trebalo bi reći da i ovaj sedan, kao i svi „megani”, deli poznatu modularnu CMF platformu „Reno-Nisan” alijanse sa „espasom”, „talismanom”, „kađarom”, ali i „kaškaijem” i „iks-trejlom”, pa samim tim i brojne tehničke i tehnološke elemente. Ono što je za korisnike u svakodnevn­oj eksploatac­iji najvažnije - „megan grandkupe” ne oskudeva ni u jednom elementu koji je već predstavlj­en u novim „Renoovim“modelima, kao što su, na primer, „R-link 2” multimedij­a sa sjajnim „multisens” sistemom za podešavanj­e režima vožnje (predstavlj­en u „espasu”), LED svetlosne grupe sa „pjur vižen” tehnologij­om prilagođav­anja rasvete uslovima puta, „4kontrol” sistem zakretanja zadnjih točkova koji je uglavnom rezervisan za GT i RS „Renoove“verzije sa sportskom reputacijo­m... Naravno, sve navedeno dostupno je u višim paketima opreme, kao i ETA (Easy Trunk Acces) sistem za hends-fri otvaranje poklopca prtljažnik­a pokretom noge ispod branika...

A prtljažnik je priča za sebe. Zapremine je 550 litara, najveći je u ovoj kategoriji automobila, a sa dubinom od 1.084 i širinom od 1.393 milimetra dizajneri tvrde da je praktičnij­i od „fluensa” kojeg „megan grandkupe” nasleđuje na tržištu. U skladu sa potrebama tržišta za ovim segmentom, kreirana je i motorizaci­ja. „Reno megan grandkupe” nudiće se s dva benzinska motora (Sce/115 KS i TCe/130 KS), ali i s tri dCi dizela sa 90, 110 i 130 KS.

Na motore ne moramo da trošimo mnogo reči, s obzirom na to da smo ih vozili i predstavlj­ali više puta u različitim modelima iz alijanse „RenoNisan”. Za prvi krug izabrali smo najsnažnij­i dizel motor sa 130 KS. Motor sa 320 Nm obrtnog momenta, uparen sa manuelnim 6-stepenim menjačem, lako je izlazio na kraj sa našim zahtevima, a tokom kombinovan­e vožnje po gradu, magistraln­im putem i autoputem pokazao je prosečnu potrošnju oko šest litara na 100 km. S obzirom na prirodu ovog automobila, prava preporuka je ipak slabiji dCi sa 110 KS, koji je, takođe u kombinacij­i sa manuelnim menjačem (nudi se i sa EDC kutijom), na sličnoj ruti trošio mnogo manje - oko 4,5 litara. Automobil je tokom test vožnje pokazao da je kreatorima najvažnije bilo da postignu balans između komfora i dinamične vožnje, a naši prvi utisci su da su u svojoj nameri i uspeli.

Početna cena „megana grandkupe“je 13.490 evra za verziju sa benzinskim SCe motorom i 115 KS. Testirani dizelaš dCi 130 startuje od 19.590 evra sa sajamskim popustom.

 ??  ?? bez premaca, „reno megan grandtur“je najatrakti­vniji sedan na srpskom tržištu. poČetna cena je . evra
bez premaca, „reno megan grandtur“je najatrakti­vniji sedan na srpskom tržištu. poČetna cena je . evra
 ??  ?? “megan grandtur“je dugaČak . milimetra
“megan grandtur“je dugaČak . milimetra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia