Blic

Sve ipak zavisi od „sida“

„KIJA“SA CELOM GAMOM NASTUPA NA SALONU U BEOGRADU

- ekipa „auto bilda“

„Kija“će posetiocim­a predstavit­i čak četiri nova automobila, hibridni „niro“, kao i tri verzije nove „optime“(limuzina, karavan i plag-in hibrid).

Međutim, prodaja će zavisiti od najtraženi­jih modela, kompaktnog „sida“i krosovera „sportidž“. Korejski proizvođač takođe vozače privlači jedinstven­om sedmogodiš­njom garancijom, odnosno 150.000 kilometara, tako da je „Kija“svakako među popularnij­im brendovima kod kupaca koji traže automobil na duže vreme.

Do sada samo imali priliku da testiramo više različitih verzija „sida“, ali je na našu ekipu najsnažnij­i utisak ostavio model sa 1,6-litarskim CRDi dizel motorom u kombinacij­i sa sedmostepe­nim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Svesni smo da je testirani automobil skuplji od, recimo, baznog dizelaša 1.4 CRDi sa 90 KS, međutim, on pokazuje „Kijin“kompakt u najboljem svetlu.

Za razliku od starog DCT menjača sa šest stepeni prenosa, noviji odlikuju manje vibracije, niži stepen buke i mogućnost da se izbori sa maksimalni­m obrtnim momentom većim od 300 Nm. Kao što ime otkriva, DCT menjač koristi dva kvačila koja se aktiviraju mehanizmom sa elektromot­orima. Ovaj sistem dozvoljava da se preskaču stepeni prenosa, odnosno obezbeđuje sekvencion­alni način rada u zavisnosti od potrebe vozača. Na taj način se smanjuje gubitak obrtnog momenta, pri čemu se dodatno štedi gorivo, uz efikasnije promene brzina.

U gradskoj vožnji pri 50 km/h DCT menjač nam dozvoljava da koristimo šestu brzinu na samo 1.750 obrtaja u sekundi. Zato nas nije ni začudio podatak sa putnog računara koji obaveštava da sa punim rezervoaro­m (53 litra) možemo da pređemo oko 800 kilometara. Snažniji pritisak na papučicu gasa vraća nas u četvrti stepen prenosa i „sid 1.6 CRDi“sa lakoćom ubrzava do 100 kilometara na sat. Reakcija je brza, ali se ipak oseti da DCT menjaču u prvom planu nije sportska, već ekonomična i efikasna vožnja, što odgovara karakteru vozača „Kijinog“kompaktnog modela. Za kompletan ugođaj se brinu trkačke poluge za promenu brzina smeštene na upravljaču.

Dizelaš je u vožnji praktično nečujan, što je postignuto sa dodatnom zvučnom izolacijom u motorskom prostoru. „Sid“sa DCT menjačem do 100 km/h ubrzava za 10,6 sekundi, pri čemu prosečna potrošnja u gradskim usklovima iznosi oko šest litara. „Kijin“kompakt je sa redizajnom dobio na čvrstini, sada sa fino podešenim ogibljenje­m koje bezbolno upija neravnine na putu. Solidnu ocenu zaslužuje i upravljač, ali bi trebalo da se zna da „sid“nije stvoren za jurcanje, već za komfornu i bezbednu vožnju.

Ponuda prostora u kabini je u nivou klase, a isto važi i za prtljažnik osnovne zapremine 380 litara. Obaranjem zadnjih naslona dobija se površina od 1.318 litara.

Početna cena modela sa 1.6 dizel motorom (oprema LX Fun) je 14.790 evra, dok se DCT menjač doplaćuje 1.500 evra.

 ??  ?? centralna konzola i armaturna ploČa su usmerene prema vozaČu, a kokpit je oplemenjen i crnim plastiČnim umecima visokog sjaja. kabina je takoĐe dobro zvuČno izolovana.
stepeni prenosa, takoĐe, mogu da se menjaju preko poluga smeštenih na...
centralna konzola i armaturna ploČa su usmerene prema vozaČu, a kokpit je oplemenjen i crnim plastiČnim umecima visokog sjaja. kabina je takoĐe dobro zvuČno izolovana. stepeni prenosa, takoĐe, mogu da se menjaju preko poluga smeštenih na...
 ??  ?? sedmostepe­ni automatski menjaČ se doplaĆuje . evra
sedmostepe­ni automatski menjaČ se doplaĆuje . evra
 ??  ??
 ??  ?? sedmostepe­ni dct menjaČ sa dvostrukim kvaČilom je izbor za vozaČe koji najveĆi deo vremena provode u gradskoj vožnji.
sedmostepe­ni dct menjaČ sa dvostrukim kvaČilom je izbor za vozaČe koji najveĆi deo vremena provode u gradskoj vožnji.
 ??  ?? zadnja klupa je prostrana, a sedeĆe površine su dovoljno velike za komfornu vožnju.
zadnja klupa je prostrana, a sedeĆe površine su dovoljno velike za komfornu vožnju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia