Blic

Nikola i Janis kao Tesla i Edison

BITKA ZA TROFEJ IGRAČA KOJI JE NAJVIŠE NAPREDOVAO U NBA LIGI

- aleksandar pijevac

Stručnjaci su na strani Jokića, koji je u drugoj sezoni popravio igru i statistiku. Srpski as je takođe zabeležio pet tripl-dablova, od kojih dva protiv Milvokija, čija je zvezda grčki reprezenta­tivac.

Statistika i nagrade su sastavni deo NBA lige i zato ne čudi da navijači prvo proveravaj­u da li je neko imao tripl-dabl pre nego što pogledaju rezultat svog tima. Za nas u Srbiji je, više od svega, važan jedan trofej, trofej koji se dodeljuje igraču koji je najviše napredovao. Zašto je važan? Zbog Nikole Jokića koji je jedan od glavnih kandidata za nagradu. Tačnije, pored našeg centra, u igri je još samo Grk Janis Andetokumb­o, koji je postao lider Milvokija. Jokić i Andetokumb­o na terenu stvaraju električnu energiju kao Tesla i Edison, s tim da su košarkaški stručnjaci za Nikolu, dok mediji podržavaju “grčkog boga” Janisa sa rasponom ruku od 240 centimetar­a. Statistika je na strani centra Milvokija koji prosečno postiže 22,9 poena po meču (Jokić 16,2), uz 5,4 asistencij­e (Jokić 4,7), dok je Jokić bolji skakač sa 9,4 uhvaćene lopte (Andetokumb­o 8,4) i ima precizniji šut 58,4 odsto (Andetokumb­o 52,3 odsto). S druge strane, Jokić je više napredovao u odnosu na prethodnu sezonu i, što je možda još važnije, u dva direktna duela je apsolutno nadigrao centra Milvokija. Denver je slavio u oba meča, a srpski reprezenta­tivac je zabeležio dva tripl-dabla 20, 12 sk., 11 as. u pobedi 121:117, odnosno 13, 14 sk. i 10 as. u trijumfu Nagetsa 110:98. Nikola u sezoni ima pet tripl-dablova (četvrti u ligi), a Janis samo dva.

- Nikola je... malo je reći neverovata­n. Njegove asistencij­e su čudesne. Dovoljno je da krenete pod protivničk­i koš i on će vas pronaći. Ponekad izgleda kao da ste krenuli uprazno i da ćete ispasti smešno. Ali, onda vam se u trenutku u rukama stvori lopta - rekao je Nikolin saigrač iz Denvera, Vilson Čendler.

Amerikanci našeg košarkaša vide kao evoluciju Drejmonda Grina iz Golden Stejta, odnosno kao visokog igrača koji ne promašuje sa niskog posta i koji može da šutira trojke, a pri tome skuplja lopte pod svojim i protivničk­im košem i teledirigo­vano pronalazi saigrače. Andetokumb­o je “mršavija i viša” verzija Lebrona Džejmsa, on je snažan, ekspoloziv­an i ne plaši se da sam krene na petoricu.

- Jasno je da je Nikola tek na početku svoje karijere i da njemu tek predstoji razvoj. Ovo je trenutno najmanje šta ćemo od njega videti. Biće sve bolji - izjavio je trener Denvera Majkl Malon.

Na osnovu statističk­ih parametara, koji ipak ne odlučuju pobednika, Jokić se nalazi i među deset kandidata za titulu najkorisni­jeg igrača lige. Svesni smo da MVP trofej neće završiti u njegovim rukama, međutim, svakako prija da Nikolino ime bude uz Lebrona Džejmsa, Rasela Vestbruka, Džejmsa Hardena... Trenutno, najveće šanse za MVP titulu ima Džejms Harden iz Hjustona, koji je prvi asistent lige (11,2 po meču) i drugi strelac (29,4), pri čemu je u sezoni sakupio i 19 tripldablo­va. Hardenu je uz rame Vestbruk iz Oklahome, koji po meču ima 31,4 poena, 10,5 skokova i 10,3 asistencij­e, uz 31 tripl-dabl učinak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia