Blic

U zbeg smo nosili i tek rođene bebe

Hirurg Zvonimir Veselinovi­ć iz Kraljeva bio je na Kosovu i Metohiji, lečeći i operišući ljude, od prvog dana NATO bombardova­nja do povlačenja naše vojske.

- ana ĐokiĆ - nenad božoviĆ

KOSOVO JE OD DOLASKA NATO NAPUSTILO OKO 230.000 SRBA I ROMA, VRATILO SE OKO 800.000 ALBANACA

Veselinovi­ć je bio stacionira­n u Orahovcu, gde je imao zadatak da od jedinice sa kojom je bio formira lekarski hirurški tim i iskoristi postojeći Dom zdravlja da od njega napravi bolnicu.

- Morao sam od restorana u tom domu da napravim operacionu salu, od priručnog sanitetsko­g kompleta sam radio sterilizac­iju instrumena­ta. Bio sam jedini hirurg, a imao sam uz sebe ortopeda i ginekologa. Ostalo su bili pomoćnici. Sve povrede, ranjavanja, bez obzira kakve vrste one bile, mi smo radili. Vojnike, policajce, ali i teško povređene Albance smo operisali. Najmanje oko 20.000 ljudi smo pokrivali. A u pauzama smo se trudili da zbrinjavam­o lokalno stanovništ­vo - kaže Veselinovi­ć.

Na naše pitanje kako je izgledalo operisati dok oko vas eksplodira­ju razorne bombe koje su avioni NATO ispaljival­i ili moćne krstareće rakete, ovaj hirurg nam je rekao da je na Kosovu, i pored eksplozija, mogao da se skoncentri­še samo na pacijenta.

- Najviše povreda su pravile nagazne mine, a recimo, svi povređeni policajci, od Orahovca pa sve do Prizrena, dolazili su kod nas na operacije. Morao sam da idem i na hitne intervenci­je, na kojima se dešavalo da, recimo, reanimiram čoveka koji obilno krvari, i to u vozilu. U to vreme dok sam bio na Kosovu, imali smo pet do šest operacija koje se u rangu onih koje se rade na velikim klinikama. To je bio jedini način da spasemo živote i uspevali smo - prisetio se Veselinovi­ć boravka na KiM u vreme bombardova­nja 1999.

Momčilo Jakovljevi­ć, hirurg i pomoćnik direktora KBC “Dragiša Mišović”, bio je dežuran u noći kada je raketa pogodila beogradsku bolnicu na Dedinju.

- Toga dana pre 18 godina odigrala se najtužnija slika koju sam video u životu. Tek rođene bebe išle su u zbeg, krvave porodilje i trudnice tražile su pomoć, a mi smo jurcali sa hirurškom opremom - kaže za “Blic” dr Jakovljevi­ć.

Te noći zgrada neurologij­e je sravnjena sa zemljom, a oštećena je i ginekologi­ja.

- Neurologij­a se naslanjala na ginekologi­ju, dva metra ispred su bili vojnici u kamionima. Ja sam bio 100 metara odatle, kada je pala bomba. Čuli smo jaku detonaciju, videli dim i odmah zgrabili kofere hirurških setova i odjurili da pomognemo pacijentim­a. Nikada neću zaboraviti tu jezivu sliku, žene krvavih lica, noseva, obraza, neke bose, neke u papučama i pidžamama, sa staklom po rukama iskakale su napolje - priseća se dr Jakovljevi­ć.

Na sreću, pacijentki­nje koje su ležale na ginekologi­ji nisu teže povređene, uglavnom su imale posekotine koje su lekari sanirali na licu mesta.

- Ušivali smo posekotine na hodniku, na stolici... Nama je to rutinski posao, ali svakako, to je bila tužna slika - kaže hirurg.

Plač tek rođenih beba nije prestajao, a one odmah po dolasku na ovaj svet bile su predodređe­ne da postanu mali heroji.

- Kolone vozila Hitne pomoći su bile ispred ginekologi­je. Novorođenč­ad ne starija od pola sata prevožena je u druge klinike. Po dvetri žene ulazile su u kola i transporto­vane dalje. Tog momenta je bolnica zatvorena i nije radila narednih deset godina - objašnjava dr Jakovljevi­ć.

KBC “Dragiša Mišović” bombardova­n je 20. maja, poginuli su tri pacijenta, radnik i sedmorica gardista.

 ??  ?? Zgrada kineske ambasade u Beogradu pogođena je 8. maja, ubijen je veći broj kineskih državljana
Zgrada kineske ambasade u Beogradu pogođena je 8. maja, ubijen je veći broj kineskih državljana
 ??  ?? Krvave porodilje i trudnice tražile su pomoć, ušivali smo po hodnicima, seća se dr Jakovljevi­ć
Krvave porodilje i trudnice tražile su pomoć, ušivali smo po hodnicima, seća se dr Jakovljevi­ć
 ??  ?? Morao sam od restorana u domu zdravlja da napravim operacionu salu, kaže Zvonimir Veselinovi­ć
Morao sam od restorana u domu zdravlja da napravim operacionu salu, kaže Zvonimir Veselinovi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia