Blic

Mira je najbolja sestra

MIRJANA PAVLOVIĆ IDE U PENZIJU SA NAGRADOM „DUŠICA SPASIĆ“

- S. Todorović

Dolazi prvi dan na posao, a u bolnici vlada prava uzbuna. Svi su na nogama. Odmah je šalju na teren i u putu saznaje da je izbila epidemija variole vere.

Sada, 45 godina kasnije, odlazi u penziju sa nagradom „Dušica Spasić“, prve žrtve variole vere među medicinski­m radnicima.

Ovo je kratak opis radnog veka Mirjane Pavlović (65), medicinske sestre koja je ove godine, kao najbolja u Srbiji dobila nagradu „Dušica Spasić“. Mirjana punih 45 godina radi u Zdravstven­om centru Kosovska Mitrovica, na odeljenju rehabilita­cije, a u junu ide u zasluženu penziju. U suzama je primila nagradu, nije mogla da sakrije emocije i onako kao za sebe tiho je rekla: „Ima nešto u ovome.“

Motivacija za rad nikada je nije napustila. Ista je kao i onog prvog dana kada je zakoračila u bolnicu, iako plata i status sestara u Srbiji nije na zavidnom nivou.

- Radila sam svašta, od sestre na terenu do one koja je bila glavna. Volim ovaj posao i ništa mi nije teško. Kako je počelo prvog dana tako se sada i završava. U vreme epidemije variole vere bila sam na terenu, po celom Kosovu, vakcinisal­a sam ljude. Nije me bio strah. Imala sam 20 godina. Šta zna mladi čovek šta je smrtonosna bolest. O tome nisam ni razmišljal­a - u dahu priča Mirjana.

Ubrzo nakon terenskog rada, prebačena je u glavni štab za variolu veru i tu je ostala do završetka epidemije. Za nesebičnos­t i hrabrost, tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito odlikovao ju je medaljom zasluge za narod.

- Bila sam najmlađi zdravstven­i radnik koji je dobio tu medalju. Došli smo u Beograd i Tito nas je lično odlikovao - priseća se Mirjana.

 ??  ?? mirjana pavloviĆ godina radi u zdravstven­om centru kosovska mitrovica
mirjana pavloviĆ godina radi u zdravstven­om centru kosovska mitrovica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia