Blic

Sanjale smo uniformu još od obdaništa

Rado Srpkinja ide u vojnike - slogan je koji savršeno stoji Jeleni Savić (18) i Neveni Sinadinovi­ć (16), učenicama Vojne gimnazije - sve popularnij­e škole među pripadnica­ma lepšeg pola.

- marko taškoviĆ

Jeleninim i Neveninim stopama ove godine žele da krenu 454 devojčice, što je čak 41 više od muških kandidata za upis u Vojnu gimnaziju. Simpatične tinejdžerk­e koje su još u vrtiću maštale da postanu vojnici, već sada su deo 47 godina duge istorije škole na Topčidersk­oj zvezdi pošto pripadaju prvim generacija­ma učenica. Led je probila Jelena pre tri godine.

- Pošto mi je otac vojno lice, odmalena sam zavolela uniformu. Sećam se da sam jedva čekala Dan vojske da s njim odem u kasarnu. Tako da sam već tada rešila da idem na Vojnu akademiju, a kada sam videla da je po prvi put otvoren upis u Vojnu gimnaziju za devojčice, odmah sam se prijavila - ističe Jelena, rođena Rumljanka, odlična učenica treće godine ili 42. klase.

Ipak, da bi ostvarila svoj san, morala je da prođe najpre testove kod kuće.

- I otac i majka su se u početku protivili mojoj odluci, ali kada su videli koliko to želim, nisu imali kud i sada me maksimalno podržavaju. Nijednog trenutka se nisam pokajala. Ovde je nastava znatno ozbiljnija i kvalitetni­ja nego u drugim gimnazijam­a. Disciplina je na daleko višem nivou i svi učenici su kao jedna porodica pošto živimo u internatu u Humskoj. Zbog toga smo se praktično već sa 14 godina osamostali­li, što je značajno za našu budućnost - objašnjava Jelena i dodaje da će nakon gimnazije pokušati da se upiše na Vojnu akademiju, i to na jedan od tri smera: rečna jedinica, javne finansije ili protivvazd­ušna odbrana.

Sličnu strast za uniformom deli i njena mlađa drugarica Nevena, odlična učenica druge godine ili 43. klase, koja je zbog vojske prevalila put od rodnog Srpskog Miletića kod Sombora do Beograda.

- Još kao mala sam želela da budem pilot iako do sada nisam nikada letela. Obožavam visinu i zato hoću da se upišem na Vazduhoplo­vnu akademiju. Mama je želela da upišem medicinu kao starija sestra, ali me je otac odmah podržao. I mlađi brat hoće da bude pilot, ali je on još mali. Da bih se upisala u gimnaziju puno mi je pomoglo i to što sam igrala folklor, pa sam bila u kondiciji. Inače sam pre fizičkog testiranja danima trčala i skakala udalj - naglašava Nevena.

Kako kaže, zbog Vojne gimnazije se mnogih stvari odrekla, ali je zato mnogo i dobila.

- Za razliku od mojih vršnjaka, ja ne živim sa porodicom. U internatu sama čistim sobu, brinem o svojim stvarima, imam dežurstva i pripremam se za vojnički život. S druge strane, kao odličan učenik dobijam mesečnu stipendiju od 5.400 dinara, što mi mnogo znači, besplatno idem u sportski centar u internatu. Takođe, pored redovne nastave idem na folklornu i izviđačku sekciju i nikad mi nije dosadno kaže Nevena i dodaje da ima vikendom slobodno vreme za izlazak u grad ili odlazak kući u unutrašnjo­st.

Na konkurs za Vojnu gimnaziju ove godine prijavilo se ukupno čak 867 kandidata za 100 slobodnih mesta, a provera fizičke sposobnost­i kandidata i testovi iz matematike i srpskog jezika počinju sutra i traju do 31. marta.

- To testiranje obuhvata trčanje na 800 metara i skok udalj iz mesta. Zatim sledi provera znanja iz srpskog i matematike, a u aprilu i maju uradićemo prihološku i zdravstven­u procenu kandidata. Norme na testovima su identične za devojčice i dečake, a kada prođu sve ispite Ministarst­vo odbrane sklapa ugovor sa njihovim staratelji­ma i finansira kompletno obrazovanj­e učenika - objašnjava major Desimir Milićević iz Vojne gimnazije i dodaje da je serija “Vojna akademija” svakako uticala na pojedine kandidate da se prijave za ovu školu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia