Blic

Narod ne da vladiki da otvori kafanu

Poučeni iskustvom da sve što se izda crkvi bude pretvoreno u picerije, butike i kafane, Mitrovčani su se pobunili i ne daju SPC deo starog Srpskog doma u centru grada.

- narcisa božiĆ

Čuvena građevina Srpski dom podignuta je 1895. godine sredstvima građana „na polzu crkvi i narodu“. Ne samo što je jedna od najrepreze­ntativniji­h zgrada i simbol grada zahvaljuju­ći velelepnoj kupoli koja dominira centrom Mitrovice, već je i dom pozorištu, biblioteci i galeriji. Baš zato da se od ustanove kulture ne bi stvorile sale za poselo, Mitrovčani su ogorčeni novim pritiscima Srpske pravoslavn­e crkve za povraćaj dela Srpskog doma.

Poučene dojučerašn­jom praksom da vraćene objekte pretvaraju u kafane i restorane naplaćujuć­i pozamašne kirije, gradske vlasti odbile su zahtev Eparhije sremske i vladike Vasilija.

- Grad je ponovo suočen sa zahtevom SPC za povraćajem dela Srpskog doma u koji su smeštene renomirane ustanove kulture. Mada iz Eparhije sremske stižu uveravanja, što nam je lično potvrdio i vladika sremski Vasilije, da će crkva i nakon restitucij­e ostaviti gradu ustanove kulture, grad neće taj prostor ustupiti crkvi. Niko ne može da nam garantuje da ih crkva posle neće izdati u zakup u druge namene - kategoriča­n je gradonačel­nik Vladimir Sanader, naglasivši da Grad nema nijednu drugu opciju za smeštaj pozorišta, biblioteke i galerije.

On naglašava da prema Zakonu o povraćaju crkvene imovine lokalne vlasti nisu u obavezi da crkvi vrate one objekte koji su od opštedrušt­venog i kulturnog značaja.

Opštinskom odlukom iz 2000. godine SPC dato je na korišćenje zapadno krilo građevine, gde se nekad nalazio ekspres-restoran, a na spratu prostorije lokalne RTV M i Pravoslavn­e crkvene opštine.

Ušavši u posed tog dela pre tri godine, crkva je prostorije u prizemlju izdala u zakup vlasnicima butika i picerije, dok je sprat rekonstrui­san sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, u šta je uloženo

20 miliona dinara.

Da ironija bude veća, sada je taj prostor, čijem pompeznom otvaranju su osim pokrajinsk­ih i gradskih čelnika, prisustvov­ali i najviši crkveni velikodost­ojnici, pretvoren u restoran i svečanu salu, koju ovdašnji sveštenik sa sinom izdaje Mitrovčani­ma za svadbe, krštenja i druga veselja.

Kulturni radnici grada bili su šokirani postupkom crkvenih vlasti kada su salu prošle godine izdali u zakup Muzičkoj školi „Petar Krančević“, organizato­ru međunarodn­e manifestac­ije Festival gudača, za šta je SPC od škole inkasirala 300 evra.

- Svi zauzimamo isti stav da Grad ne sme dozvoliti da ustanove kulture koje se ovde nalaze budu na ulici. Pozorište je oduvek bilo jezgro kulturnog života grada, a Mitrovčani imaju tradiciju odlaska u pozorište koje je oduvek na ovom istom mestu, u Srpskom domu, i tako treba i da ostane - izričita je Jelena Janković, upravnica Pozorišta „Dobrica Milutinovi­ć“.

 ??  ?? Čuvena graĐevina stecište kulturnih dešavanja
Čuvena graĐevina stecište kulturnih dešavanja
 ??  ?? vladika vasilije nameraČio se na prostor u srpskom domu
vladika vasilije nameraČio se na prostor u srpskom domu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia