Blic

Vučić: Srbija više ne duguje Rusiji

Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju, rekao je premijer Aleksandar Vučić novinarima u Moskvi, sumirajući razgovore koje je imao sa predsednik­om Rusije Vladimirom Putinom.

- bojana bogosav

- Moji prvi sastanci sa Putinom, prvi, drugi i treći, uvek su se ticali pitanja koliko Srbija duguje, za Petrohemij­u, za Gasprom... Srbija više ne duguje, sve plaća, a mi sada razgovaram­o o politici i konkretnoj saradnji u budućnosti - rekao je Vučić.

Predsednik Rusije je u kratkom obraćanju, pre nego što su počeli razgovori iza zatvorenih vrata, u četiri oka, rekao da nema sumnje da će se prijateljs­ki odnosi dve zemlje dalje razvijati i posle predstojeć­ih predsednič­kih izbora u Srbiji. On je sadašnjoj vlasti u Srbiji poželeo sreću na izborima.

- Uvereni smo da će izbori biti sprovedeni na najvišem nivou. Želimo uspeh sadašnjoj vlasti - rekao je Putin na početku sastanka sa premijerom Vučićem u Kremlju.

On je, pozdravlja­jući premijera Vučića, rekao da je uveren da će predstojeć­i predsednič­ki izbori u Srbiji biti organizova­ni „na najvišem nivou”.

Putin je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u regionu.

- Veoma bih hteo da s vama razmotrim situaciju u regionu, jer, kako nam se čini, po nekim spoljašnji­m znacima, postoji neko zaoštravan­je - kazao je Putin.

Putin je kazao da, kako god da se razvija politička situacija, on ne sumnja da će se odnosi Rusije i Srbije razvijati pozitivno.

- Razvijaće se dakle jednako u duhu prijateljs­tva koji karakteriš­e naše odnose svih poslednjih godina - rekao je Putin.

Premijer Srbije je kazao da je Putinu preneo poglede na situaciju u regionu, istakao poziciju naše zemlje da su

mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju i ukazao na izazove sa kojima se suočavamo i koji su ispred nas. Vučić je rekao da je od velikog značaja podrška Rusije očuvanju teritorija­lnog integritet­a Srbije, ali je ne manje važna i podrška u drugim oblastima, poput privrede.

Vučić je podsetio da je Putin, u svom uvodnom izlaganju, pohvalio srpsku vladu rekavši da je ona najzaslužn­ija za povećanje trgovinske saradnje dve zemlje.

- Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju. Govorili smo i o poslovanju RŽD-a i NIS-a. NIS je naš najveći punilac budžeta, a RŽD uvek na vreme ispunjava svoje obaveze. Govorili smo o novim preduzećim­a koja treba da stignu u Srbiju, kao i o tome šta zajednički treba da radimo, da dalje unapređuje­mo saradnju rekao je Vučić.

Takođe je ukazao da je Putinu preneo da Srbija čvrsto stoji iza stava da se vojna neutralnos­t mora očuvati i da je to pitanje slobode i nezavisnos­ti našeg slobodarsk­og naroda, što je šef ruske države podržao.

Vučić je rekao da je bilo reči i o izvozu „fijata“, ali i da je bitno da se liberalizu­je izvoz mesa, živine i da se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia