Blic

Da nam je više Nastasića

-

Jedan mlad čovek uspešan u onome što mu je

profesija, jedan mlad roditelj, ime mu je Matija Nastasić, Valjevac po rođenju, srpski fudbalski reprezenta­tivac koji trenutno igra za nemački Šalke, učinio je ono što drugi nisu učinili više od četiri decenije.

Iz, što bi se reklo, svog džepa izvadio je

novac i omogućio da 40 godina zapušteno i propalo Dečje odeljenje bolnice u Valjevu bude obnovljeno, da izgleda kako dolikuje normalnim uslovima za lečenje dece u 21. veku. Ponosni na sugrađanin­a - tako se osećamo. Bravo, Matija, eh da nam je više Nastasića, pa gde bi nam bio kraj - mogli bismo još da dodamo. Ni u čemu ne bismo pogrešili da i na taj način završimo priču o još jednom izvrsnom primeru humanosti.

Ali, nećemo. Jer kroz „Blic fondaciju“

već duže vreme radimo isto što i Matija - pomažemo, najbolje što znamo i možemo, tamo gde je pomoć najpotrebn­ija. Onima kojima će ova zemlja ostati. Deci. Zbog njih, a smatramo da imamo puno pravo na to, mora se reći još ponešto. Što baš i neće biti prijatno.

To što je Matija Nastasić odlučio

da svoj pošteno zarađeni novac donira za obnovu pedijatrij­e u Valjevu stvar je njegovog velikog srca, dobre duše i poštenih namera. Kućnog vaspitanja. Lokalpatri­otizma, u krajnju ruku. Dobre volje. Ali, Matiji to nije posao. Ni dužnost.

Posao i dužnost jeste državi.

Posao i dužnost jeste svakoj vlasti. Taj posao i tu dužnost neko nije obavljao kako treba. Da jeste, ne bi u pomoć zvali Matiju, a pre njega još na desetine drugih, poznatih i nepoznatih, koji su jednostavn­o humani i mogu da doniraju. Najlakše je reći nema se baš za sve i baš odmah. Hoćemo li da počnemo da sabiramo svaki dinar koji je u Srbiji uludo potrošen. To je mnogo više od onoga što je učinio Nastasić svojim novcem.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia