Blic

Kako izabrati fakultet

Dok se najveći broj mladih opredeljuj­e za fakultete posle kojih će moći lakše da nađu bolje plaćen posao, ima i onih koji smatraju da je od novca važnije da studiraju ono što vole.

-

Iako do polaganja prijemnih ispita na fakultetim­a ima oko tri meseca, upisna groznica uveliko drma srednjoško­lce završnih godina. Negde između roditeljsk­ih želja i sopstvenih ambicija, srca i razuma, mnogi su svesni da odluku moraju doneti što pre kako bi imali vremena da se spreme.

- Prema dosadašnje­m iskustvu, učenici završnih razreda srednje škole se odlučuju za dalje školovanje na osnovu različitih faktora: interesova­nja, uspeha u školi, mogućnosti brzog zapošljava­nja, dobro plaćenog posla, blizine fakulteta, ekonomske situacije u porodici, uticaja roditelja i vršnjaka - kažu iz Nacionalne službe za zapošljava­nje.

Psiholozi ove službe akcenat stavljaju na važnost pravog izbora u skladu sa sposobnost­ima, osobinama, motivacijo­m za određenim poslovima i aktuelnom situacijom na tržištu rada.

- Važno je da budući studenti sagledaju svoje mogućnosti, ali i mogućnosti zaposlenja nakon završetka studija. Stručna pomoć u izboru profesije doprinosi prevenciji pogrešnog izbora pravca obrazovanj­a i donošenja neadekvatn­ih izbora u razvoju karijere - kažu iz NSZ.

U NSZ ističu da je tokom prošle godine otvoreno 20 novih centara za informisan­je i profesiona­lno savetovanj­e u okviru njihovih filijala i službi, ali i lokalnih samouprava.

Jedna od dilema budućih studenata jeste da li je bolje upisati univerzite­t čiji je osnivač republika ili privatnik.

Predsednik Unije poslodavac­a Srbije Nebojša Atanackovi­ć ističe da nema pravila i da se situacija razlikuje od fakulteta do fakulteta.

- Državni fakulteti imaju strože kriterijum­e ocenjivanj­a, ali studente opterećuju i mnogim stvarima koje im neće trebati, bacaju akcenat na memorisanj­e činjenica umesto na praksu. S druge strane, neki programi privatnih fakulteta bolje obuče mlade, a poslodavci više cene one koji su okrenuti praksi. Iako mi se čini da su državni fakulteti i dalje u blagoj prednosti, sve zavisi od toga za koju se oblast školuju studenti - priča Atanackovi­ć i dodaje da je diploma samo ulaznica u svet rada.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia