Blic

Novac briše najdublje nesuglasic­e u BIH

Sukob Milorada Dodika i Bakira Izetbegovi­ća traje samo do onog momenta dok u budžetima ne nestane para.

- Nedeljka Breberina

To su dokazali i pre dva dana u Parlamentu BiH, kada se usvajao Zakon o akcizama, ali i prošlog leta kada su na jednom ručku u Istočnom Sarajevu dogovorili kreditno zaduženje kod MMF i rešili višegodišn­ji problem zvani mehanizam koordinaci­je.

Javnost se zato s razlogom pita da li su teške reči i otrovne strelice koje jedan drugom svakodnevn­o upućuju - iskrene, ili je sve samo u službi skretanja pažnje sa suštinskih problema u BiH.

Za analitičar­e nema dvoumljenj­a - Dodik i Izetbegovi­ć „jedan drugog hrane“i sukobi koje iz dana u dan međusobno kreiraju - idu samo u njihovu korist.

- Njih dvojica su trenutno najbliža braća u BiH. Sukob između njih postoji, ali na način da jedan i drugi vešto njime upravljaju. Taj sukob je, zapravo, režija i izvanredan kabare - smatra politički analitičar Enver Kazaz.

Sličnog mišljenja je i profesor Filozofsko­g fakulteta Miodrag Živanović, koji ističe da odnos Dodik - Izetbegovi­ć nije nikakva novost.

- To se događalo i u vreme Harisa Silajdžića koji je pravio slične paktove sa drugim liderima. Odnos Dodika i Izetbegovi­ća najbolje pokazuje da institucij­e sistema ne funkcioniš­u i da upravo onaj ko hoće da tu nešto ušićari radi izvan sistema. Suština problema u BiH je i to što politički lideri i svaka vlast već tri decenije vrše „genocid“ nad svojim narodom - smatra Živanović.

Politički suparnici Dodika i Izetbegovi­ća, takođe, ocenjuju da njihov stvarni odnos najbolje dokazuje „akcizni patriotiza­m“koji su pokazali pre dva dana u Parlamentu BiH.

- Oni su za potrebe javnosti danima pričali jedno, a onda došli u salu da zavuku ruku u džep građanima. Sad se pokazalo ko je patriota, a ko izdajnik i kako se zapravo Dodik i Izetbegovi­ć sporazumev­aju. Nisam primetio da se sa Šefikom Džaferović­em nešto promenilo u međuvremen­u, pa da je SNSD imao „opravdanje“da sedne nazad u klupe - kaže poslanik SDS Borislav Bojić.

Ni za poslanika Demokratsk­e fronte Damira Bećirovića nije iznenađuju­ći prekjučera­šnji naprasni dolazak poslanika SNSD u poslaničke klupe, kada je trebalo ispuniti još jedan uslov za kreditno zaduženje.

- Činjenica je da Dodik i Izetbegovi­ć ovim u stvari spasavaju entitetske vlade i da time pokušavaju na svaki način da održe socijalni mir. Kada je u pitanju novac, ne postoje tu nikakve nesuglasic­e kako se to pokušava prikazati građanima - zaključuje Bećirović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia