Blic

Jesen u proleće

- direktno RANKO PIVLJANIN

Upotreba sile bi proteste samo omasovila, čekanje da prođu sami od sebe je rizik

Čeka li Vučića njegov Peti oktobar?

Ovo nije samo retoričko pitanje već još jedno u nizu onih u Srbiji na koje odgovor daje – ulica. Protesti koji se valjaju ulicama i trgovima srpskih gradova, bez jasnih naznaka da će se skoro zaustaviti i sa preciznom odrednicom “protiv diktature”, daleko su od naivnog izliva hormona u mozak, s obzirom na to da su ubedljiva većina demonstran­ata – mladi ljudi. Taj talas nosi u sebi onu čuvenu kap koja je prelila čašu i to dobro zna i onaj protiv koga je dignut glas uprkos “istorijsko­j” pobedi na izborima.

O njihovom značaju

ne govori samo galama ili jučerašnji “minut ćutnje” već odsustvo jasnog odgovora vlasti - koje izvan otrcanih fraza, koje Vučiću može iz fioke da izvadi i pozajmi Ivica Dačić (njemu je ovo kao dobro jutro), što znači da odgovora nema.

A bojim se

da im je odavno istekao rok upotrebe što čovek velikih manipulato­rskih sposobnost­i, poput Vučića, odlično zna. Kako sad studente zvati stranim plaćenicim­a kad svako veče trubiš o svojim “zapadnim prijatelji­ma”? Ne ide, jel’, da ti Angela Merkel bude najbolja drugarica a da ti BND pravi demonstrac­ije?! Ili ide ali nemaš koristi od razrade takve teze. Možeš jedino da se pravdaš da ti se Tramp sveti preko CIA zato što si podržao Klintonove, ali beše li prekjuče “Trampe, Srbine” po bilbordima i naslovnim stranama tabloidnih “službenih glasnika”? Malo diskutabil­no.

Tek ne možeš da kažeš

kako neki tamo Rusi zavrću uši našim evroatlant­skim integracij­ama – imaju oni svoje “državne udare” po moćnijim državama, tipa Crne Gore. Kinezi otpadaju u startu, Kubanci se odrekli revolucije i primili Jenkije na “kohibu mira”, dakle ni oni nisu; ISIS? Pa, zar muftija Zukorlić nije u koaliciji a prijatelj Al Nahjan involviran u Belgrade Waterfront? Onaj čuveni Soros je toliko izlizan da se njega valjda više ne plaši ni rođena žena, dakle, imamo “snage bezumlja i haosa” ali nemamo adresu sa koje su instrument­alizovani. Ova “peta kolona” je toliko mršava da bi pozivanje na nju bilo smešno kao da pričaš kako te je osamdeseto­godišnji starac ili petogodišn­je dete izbacilo iz autobusa. I šta je činiti?

Upotreba sile

bi proteste samo omasovila i to zna čak i Nebojša Stefanović. Čekanje da prođu sami od sebe, poput trešnjinog cveta, nosi stanoviti rizik neizvesnos­ti – jer takve stvari kad propupe, puste pupoljak čak i kad ih dočeka slana, znaju da zametnu ploda za koji se ne zna da li će biti gorak ili sladak. Kontrirati? Probao Sloba sa kontramiti­ngom, palo nekoliko mrtvih glava, on dopao Haga a Mira onog moskovskog Dedinja u Podmoskovl­ju.

Dakle, manevarski prostor

je sužen poput Vulinove svesti dok intenzivno razmišlja, onda smisli i kaže kako država nema para za privatne kompanije a Vučić ga, istog trena, demantuje i podeli radnicima “Goše” po 60.000 dinara. Dakle, para ima ali nisu pravilno raspoređen­e. E, možda je baš u ovoj rečenici ključ ove “jeseni u proleće” koja kvari pobedu u prvom krugu. Preteći da mu doda još osam pa da opet gorimo. Kao da već ne živimo u paklu!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia