Blic

Olakšanje: U EU bez čekanja od pet sati

-

Svi koji bi kolima u neku od zemalja EU mogu da odahnu - do daljeg nema kilometars­kih kolona i višesatnog čekanja na granicama.

Dan nakon stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u šengen zoni, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulo­s, privremeno je obustavio njenu primenu zbog ogromnih gužvi na granicama.

Kako su prenele agencije, Avramopulo­s je takvu odluku doneo nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

- Dogovoreno je da se privremeno derogira primena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjo­j granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljani­ma Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederac­ije - saopšteno je iz Direkcije policije.

Inače, Uredba EP je na snagu stupila u petak, a njome su bile uvedene sistemske provere na unutrašnjo­j granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljani­ma trećih zemalja, tako i prema državljani­ma Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske, kojima je omogućena sloboda kretanja.

Tokom petka i subote na granicama su se stvarale ogromne gužve, uprkos primeni svih raspoloživ­ih tehničkih i ljudskih kapaciteta na graničnim prelazima Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Čekalo se i po četiri-pet sati, a kolone su se otezale kilometrim­a ispred graničnih prelaza, zbog čega su vozači bili na ivici nerava.

 ??  ?? ovako je izgledalo na graniČnom prelazu iz hrvatske u sloveniju
ovako je izgledalo na graniČnom prelazu iz hrvatske u sloveniju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia