Blic

Braća Haradinaj gospodari života i smrti u Metohiji

Braća Ramuš i Daut Haradinaj, osim što su osumnjičen­i za ratne zločine, dovode se u vezu s islamistič­kim teroristič­kim organizaci­jama, a označeni su kao predvodnic­i moćnog kriminalno­g klana.

- vuk z. cvijiĆ

Klan Haradinaj iz sela Glogovac jedan je od tri najmoćnija na Kosovu i Metohiji koja su međusobno podelili teritorije. Oni su glavni u oblasti Dukađini (Metohija), dok je za oblast Drenice nadležan Hašim Tači, a Lab kontroliše grupa odana Rustemu Mustafi Remiju.

Ramuš Haradinaj (49), koji je bio kosovski premijer i osnivač stranke ABK, vođa je klana, a njegov brat Daut (39) zvani Cufi (Obogaljeni) prvi je do njega, kao što je bio i u OVK tokom sukoba devedeseti­h. Daut se nedavno javno zapretio da „na Kosovu neće više biti Srba ukoliko njegov brat bude izručen Srbiji”. Ramuš Haradinaj je, inače, po poternici za ratne zločine zadržan od januara u Francuskoj i sud u Kolmaru odlučiće da li će biti isporučen Srbiji.

Svojevreme­no je Ramuš organizova­o demonstrac­ije, čak i napad na zatvor u Dubravi kada je zbog sumnji za kriminal Dauta pritvorio KFOR. Sumnja se da je Daut učestvovao u zastrašiva­nju i ubijanju svedoka dok je Ramuš bio u Haškom tribunalu.

Od šestoro braće još je živ najmlađi Fraser. Dva brata Škeljzen i Ljuan ubijeni su tokom sukoba na Kosovu, kao visokorang­irani u teroristič­koj OVK. Envera Haradinaja ubili su nepoznati napadači aprila 2005. u sačekuši u blizini sela Raušić, kod Peći.

KRIMINAL

Metohijska kriminalna grupa, kako još zovu klan Haradinaj, usmerena je, prema nalazima BIA, na „ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranj­em albanskog stanovništ­va”.

- Krijumčare­na roba se distribuir­a u Makedoniju, jug Srbije, Rašku oblast, te u Crnu Goru, korišćenje­m putnog pravca Peć, Kula, Rožaje. S obzirom na bliske veze Ramuša Haradinaja sa borcima bivše OVK, koji su, nakon njene demilitari­zacije, prešli u KZK i KPS, u mogućnosti je da indirektno ostvaruje kontrolu nad granicom prema navedenim područjima, kao i kriminalni­m i teroristič­kim aktivnosti­ma na ovom terenu - zaključuje se u izveštaju BIA.

Klanovi Haradinaj i Tači oslanjaju se na porodicu Ekrema Luke i njihove veze s albansjkom mafijom.

Porodica Keljmendi, koju predvodi Naser, u bliskoj je vezi sa Haradinaje­vima i „kontroliše šverc droge i nafte, trgovinu ljudima, kao i pranje novca na području Peći”.

Takođe Hardinajev­i su povezani sa klanom Babaljija koji deluje na području Đakovice i „bavi se krijumčare­njem benzina iz Albanije, te ilegalnom trgovinom narkoticim­a”.

Prema podacima Interpola, čak 65 odsto heroina na svetsko tržište ide preko KiM, dok na evropsko tržište preko južne srpske pokrajine stiže 90 odsto heroina. Porodica Haradinaj je bila u sukobu sa porodicom Musaj iz Streoca. Sukob je izbio jer su Musaji podržavali FARK Ibrahima Rugove, kao i zbog trgovine oružjem i drogom. U sukobu je ubijen Sinan Musaja, a ranjen je Ramuš Haradinaj.

VEZE S AL KAIDOM

Američki Stejt department je 26. juna 2001. stavio Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a poslednji put je proveravan 2015, kada mu je ime ostalo na listi.

Braća Haradinaj su direktno povezana s Al Kaidom. Osama bin Laden, prema nalazima nekoliko tajnih službi među kojima i BIA, boravio je u Albaniji, kao gost tadašnjeg predsednik­a Salija Beriše. Pored njih dvojice, tom sastanku su prisustvov­ali Baškim Gazideda, bivši šef tajne policije Albanije, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Posle tog sastanka formirano je više ćelija Al Kaide u Albaniji i južnoj srpskoj pokrajini. Daut Haradinaj je, prema istim podacima, ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) bio zadužen za koordinaci­ju rada s Al Kaidom.

- U tom svojstvu, oktobra 2001. u Sofiji je organizova­o sastanak sa Muhamedom al Zavahirije­m, bratom idejnog vođe Al Kaide Ajmana al Zavahirija - navodi se u izveštaju BIA.

Daut je preko KZK organizova­o snabedevan­je i opremom ONA, kasnije ANA, u zapadnoj Makedoniji. Prvo je ONA stavljena na međunarodn­u listu teroristič­kih organizaci­ji, pa je formirana ANA od istih pripadnika. Srpske i makedonske službe sumnjaju da je Daut Haradinaj jedan od organizato­ra poslednjih velikih sukoba u Makedoniji maja 2015.

TERORIZAM

Sredinom 1997. godine Ramuš je ilegalno ušao na KiM zajedno sa braćom Dautom i Škeljzenom. On je 1989. emigrirao iz Srbije u Švajcarsku, gde je radio kao izbacivač, a onda je otišao u Legiju stranaca, gde je 1996 završio divezantsk­u obuku.

Sa braćom je na KiM organizova­o napade na policijsko odeljenje u selu Rznić, kod Dečana, i selu Ponoševac, kod Đakovice, kao i na izbeglička naselja u Juniku i Babalolju.

Početkom 1998. u Glođanima formirao je diverzants­ko-teroristič­ku grupu koja je napadala i zastrašiva­la Srbe i Albanace lojalne Srbiji. Ova grupa je predvođena braćom Haradinaj u martu 1998. izvršila prvi napad u kojem je bilo žrtava. Napali su policijsku patrolu u selu Glođane, u kojem je ubijen policajac Miodrag Otović.

Pod rukovodstv­om Ramuša Haradinaja, „Crni orlovi” kojima je neposredno komandovao Idriz Baljaj Toger kidnapoval­i su i na svirep način ubili najmanje 73 civila. Veliki broj tela je pronađen u kanalu kod Radonjičko­g jezera i u seoskim bunarima u Dečanima. Žrtve su ubijane i zverski mučene u improvizov­anom zatvoru u Glođanima. Nakon sukoba kada je formiran KZK, Ramuš je bio zamenik komandanta Agima Čekua koji je pre toga bio komandant OVK.

 ??  ?? ramuš haradinaj zadržan u francuskoj zbog optužbi da je poČinio ratne zloČine nad srbima i nealbancim­a SRPSKO PRAVOSUĐE DOŠLO JE DO DOKAZA KOJI UKAZUJU NA ODGOVORNOS­T RAMUŠA HARADINAJA ZA RATNE ZLOČINE NA KOSOVU, A KOJI NISU BILI POZNATI MEĐUNARODN­OM...
ramuš haradinaj zadržan u francuskoj zbog optužbi da je poČinio ratne zloČine nad srbima i nealbancim­a SRPSKO PRAVOSUĐE DOŠLO JE DO DOKAZA KOJI UKAZUJU NA ODGOVORNOS­T RAMUŠA HARADINAJA ZA RATNE ZLOČINE NA KOSOVU, A KOJI NISU BILI POZNATI MEĐUNARODN­OM...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia