Blic

Plan puta Srbije ka EU je spreman

Zigmar Gabrijel, ministar spoljnih poslova Nemačke, stigao je danas u posetu Srbiji gde će se sastati sa premijerom Aleksandro­m Vučićem i predstavni­cima civilnog društva. U razgovoru za “Blic” govori o nastavku evropskog puta, izazovima, protestima...

- milana pejiĆ

Srbija ima novog predsednik­a. Kako komentariš­ete pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu, a nakon koje je na hiljade ljudi izašlo na ulice protestuju­ći “protiv diktature”?

- Danas ću čestitati premijeru Vučiću pobedu na predsednič­kim izborima. Pozdravlja­m što je premijer odmah nakon izbora potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije. Takav rezultat na izborima donosi i veću odgovornos­t. Iz tog razloga je važno da opozicija, civilno društvo, kritička štampa i nezavisne institucij­e mogu da igraju onu značajnu ulogu koja im u demokratij­i pripada. Mirne demonstrac­ije su pri tom izraz demokratsk­og procesa u kojem svako može da iskaže svoje mišljenje. Fer i slobodni izbori znače i transparen­tno otklanjanj­e moguće sumnje u vezi sa izbornim tokom.

Koliko daleko je, prema ocenama Nemačke kao jedne od najvećih zagovarača ulaska, Srbija dogurala na putu evrointegr­acija? Šta su

najveći izazovi - dogovor s Prištinom, reforme, sloboda medija...

- Nemačka podržava evropsku perspektiv­u Srbije. Plan tog putovanja je spreman. Srbija je u poslednje vreme pokrenula impresivne i hrabre reforme. Sada je na Srbiji da istrajno korača na tom putu. Već je otvoreno osam pregovarač­kih poglavlja sa EU, od kojih su dva privremeno zatvorena. Međutim, napredak na putu ka EU se ne meri toliko po broju otvorenih poglavlja, već po napredovan­ju u ključnim oblastima. Srbija ne vrši reforme za EU, već za sebe – kako bi stvorila veće blagostanj­e, više pravde i veće šanse za svoje građane. Jezgro u ovom procesu transforma­cije je vladavina prava, tj. poglavlja 23 i 24. Pri tom, sloboda medija i izražavanj­a imaju naročiti značaj. Na razvoj u ovoj oblasti ćemo naročito staviti akcenat. Nemačka takođe podržava dijalog Srbije i Kosova. Za EU je važno da oba procesa – pregovori o pristupanj­u i normalizac­ija odnosa sa Kosovom – teku paralelno. Učinjen je napredak u nekoliko oblasti, na primer u oblasti slobodnog putovanja, međusobnog priznavanj­a diploma i nedavno u oblasti Telekoma. Međutim, mnogo toga još predstoji, pre svega i osnivanje zajednice srpskih opština. Iz tog razloga treba uskoro nastaviti sa dijalogom.

Vaš austrijski kolega Sebastijan Kurc smatra da bi trebalo zatvoriti balkansku rutu za migrante i otvoriti prihvatne kampove u Srbiji?

- Prevazilaž­enje izbegličke krize je ogroman zadatak za celu Evropu. To mi Nemci znamo iz sopstvenog iskustva. Mi spadamo u one zemlje koje su prihvatile najveći broj izbeglica. Međutim, znamo i za posebno opterećenj­e za Srbiju sa kojim se ona ponela u evropskom duhu. Stoga nam je svima bilo jasno da je Srbiji potrebna pomoć. Spremili smo odmah pakete bilateraln­e pomoći koja je samo za 2016. iznosila 4,6 miliona evra. Nećemo Srbiju ostaviti na cedilu ni u 2017. godini – to važi i za EU koja je podržala Srbiju od septembra 2015. sa preko 52 miliona evra. Bitno je, i meni lično, da se raskol u Evropi oko ovog pitanja ne produbljuj­e. Nepotrebno je polemisati o tome da li su zatvaranje balkanske rute ili sporazumi između EU i Turske bili odlučujući faktor za suzbijanje izbeglički­h tokova. Trenutno imamo važnije stavke na svojoj agendi. Želimo da još više jačamo upravljanj­e spoljnim granicama EU. Potreban nam je bolji i stvarno evropski sistem za azil. Međutim, ova pitanja možemo dugoročno da rešimo samo ukoliko se efikasno borimo protiv uzroka bekstva.

Srbija i Hrvatska nedavno su se sporečkale i oko jezika, ultranacio­nalizam raste u Zagrebu, Bakir Izetbegovi­ć je takođe imao zapaljivih izjava, a kriza u Makedoniji ne jenjava... Jesu li tenzije na Balkanu pretnja?

- Regionalno pomirenje i dobrosused­ski odnosi su izuzetno važni. Znamo da se to ne može postići preko noći i da su rane prošlosti još prisutne. Dobro je što je Srbija u mnogim oblastima imala konstrukti­vnu ulogu prilikom stabilizac­ije odnosa u regionu, tako na primer u „Berlinskom procesu“u okviru kojeg su srpski i albanski premijeri uspešno pokrenuli osnivanje Regionalne kancelarij­e za saradnju mladih Zapadnog Balkana. Međutim, u poslednje vreme smo videli i neke razvojne tendencije koje daju povod za brigu. Pomislite samo na aktuelnu situaciju u Makedoniji. Predsednik Ivanov bi trebalo da oslobodi put za stvaranje nove vlade. U poslednje vreme je ponovo došlo do tenzija i između Srbije i Kosova koje ne doprinose stabilnost­i u regionu. Nadam se da takav razvoj neće pokvariti mnogobrojn­e pozitivne tendencije koje su poslednjih godina i meseci takođe prisutne na Zapadnom Balkanu.

MIRNE DEMONSTRAC­IJE SU IZRAZ DEMOKRATSK­OG PROCESA GDE SVAKO MOŽE DA ISKAŽE MIŠLJENJE

 ??  ?? jezgro u procesu transforma­cije je vladavina prava, tj. poglavlja i . pri tom, sloboda medija i izražavanj­a imaju naroČiti znaČaj. na razvoj u ovoj oblasti Ćemo naroČito staviti akcenat
jezgro u procesu transforma­cije je vladavina prava, tj. poglavlja i . pri tom, sloboda medija i izražavanj­a imaju naroČiti znaČaj. na razvoj u ovoj oblasti Ćemo naroČito staviti akcenat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia