Blic

O ocu pričaju kao o psu, a gradio je ovu zemlju

Na 20 godina od ubistva Radovana Stojičića Badže, desetak prijatelja i članova porodice održali su juče pomen na Novom groblju.

- A. Ž. Adžić D. Katanić,

Stojičić, čovek od poverenja nekadašnje­g predsednik­a SRJ Slobodana Miloševića, ubijen je u noći između 10. i 11. aprila 1997, pred očima svog sina Vojislava (32), u restoranu „Mama mia“u Resavskoj ulici u centru Beograda, a njegov ubica već dve decenije izmiče pravdi.

- Svakog dana razmišljam o toj noći, a čovek nauči da živi s tim. Ali najviše me boli što pojedini njega i njegove kolege pominju kao da su bili psi, a ne ljudi koji su gradili ovu zemlju priča za „Blic“Radovanov sin Vojislav.

Badža je te noći sedeo u manjoj sali restorana s prijatelje­m, carinskim službeniko­m Milošem Kurdulijom, a za stolom do njih sedeo je Badžin sin Vojislav. Napadač, s vunenom kapom preko lica, ušao je u pun restoran, gostima je naredio da legnu na pod i popeo se do manje sale, u kojoj je sedeo Badža. Ubica je ispalio sedam hitaca ka Stojičiću, od kojih ga je pogodilo šest. Egzekutor se potom dao u beg, a pri izlasku ispalio je još tri hica u izlog restorana.

U naredne dve decenije menjale su se vlasti, čelnici policije, ali likvidacij­a Stojičića nije rasvetljen­a. Čak je i skupštinsk­i Anketni odbor o ovoj likvidacij­i raspravlja­o 2001. godine, a zaključak je bio da su policijsko­g generala „ubile cigarete“, kao i da je „Badža ubijen zato što je imao veći apetit nego što su mu dozvolili“. Tačnije, verovalo se da je posle saradnje u švercu cigareta došao u sukob sa jednim moćnim biznismeno­m, povezanim sa crnogorski­m državnim vrhom.

- Nada umire poslednja. Prošlo je toliko godina, ali i dalje želim da ubica bude uhapšen - dodaje Vojislav.

Iako se verovalo da je Stojičića života koštao posao sa švercom cigareta, u medijima se spekulisal­o i da je kriminalna grupa „Amerika“ubila ovog policijsko­g generala.

 ??  ?? porodica i prijatelji na pomenu badže koji je ubijen pre dve decenije
porodica i prijatelji na pomenu badže koji je ubijen pre dve decenije
 ??  ?? ubice radovana stojiČiĆa nisu pronaĐene
ubice radovana stojiČiĆa nisu pronaĐene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia