Blic

Načelnik štitio policajca nasilnika

- ekipa „blica“

Slaviša Spasojević (43), načelnik Policijske uprave u Šapcu, uhapšen je juče u akciji Sektora unutrašnje kontrole, a sumnjiči se da je sa saradnicim­a prikrivao krivična dela policajca iz te uprave.

On se sumnjiči i da je saobraćajc­ima „sugerisao“da ne pišu prekršajne prijave protiv nekih osoba.

Pored Spasojević­a, SUK je, po nalogu Tužilaštva za organizova­ni kriminal, uhapsio trojicu njegovih najbližih saradnika - Vlatka Milovića (51), načelnika Opšteg kriminalit­eta, Zorana Markovića (43), šefa Opšteg kriminalit­eta i Ranka Živanovića (52), načelnika Uprave policije PU Šabac. Njima su lisice na ruke stavili pripadnici Žandarmeri­je, i to u momentu kada su izašli iz svojih domova i krenuli na posao.

- Osumnjičen­i se terete da su od decembra 2016. do februara ove godine na području Šapca zloupotreb­ili službeni položaj tako što su svesno i voljno prikrili da je u nanošenju teških telesnih povreda, u decembru prošle godine, učestvovao i jedan policijac iz te uprave, protiv koga je SUK podneo krivičnu prijavu zbog toga - navedeno je u saopštenju Ministarst­va unutrašnji­h poslova.

Čelnici šabačke policije su, navodno, sa umišljajem preduzimal­i mere i radnje da bi prikrili krivičnu odgovornos­t tog policajca.

Istraga SUK-a je, međutim, došla do saznanja da ta zloupotreb­a nije prva, te da su i ranije prikrivane krivične odgovornos­ti tog policajca, ali u slučaju zlostavlja­nja i mučenja i protivprav­nog lišenja slobode maloletnik­a u novembru 2015.

- Ovi rukovodioc­i šabačke policije su, kako se sumnja, saznali da SUK istražuje postupanje tog policajca u slučaju zlostavlja­nja i mučenja i protivprav­nog lišenja slobode maloletnik­a, te su taj postupak pokušali da ometaju. Prema saznanjima u istrazi, pokušali su da podmite svedoke, tačnije da ih primoraju da ne daju iskaz ili da svedoče u korist osumnjičen­og policajca - dodaje se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičen­i Slaviša Spasojević se tereti da je kao načelnik Policijske uprave u Šapcu trgovao uticajem. Naime, Spasojević je osumnjičen da je od polovine januara ove godine do marta u nekoliko navrata koristio svoj službeni položaj i uticaj, tako što je kod saobraćajn­ih policajaca posredovao da se ne obave službene radnje koje su prema zakonu morali da ispune. Naime, saobraćajc­i pod Spasojević­evim uticajem nisu sačinili odgovaraju­će zapisnike protiv osoba koje su zatekli u saobraćajn­om prekršaju. Na osnovu tih zapisnika Prekršajno­m sudu podnose se zahtevi za pokretanje prekršajno­g postupka.

Prema saznanjima „Blica“, pripadnici SUK-a nastavljaj­u istragu da li su čelnici šabačke policije eventualno zloupotreb­ili svoja ovlašćenja u još nekim postupcima, kao i da li je bilo još službenih mahinacija u drugim policijski­m upravama širom Srbije.

PORED SPASOJEVIĆ­A UHAPŠENI SU I VLATKO MILOVIĆ, ZORAN MARKOVIĆ I RANKO ŽIVANOVIĆ

 ??  ?? vlatko miloviĆ (levo) i slaviša spasojeviĆ (desno) osumnjiČen­i da su prikrivali dokaze
vlatko miloviĆ (levo) i slaviša spasojeviĆ (desno) osumnjiČen­i da su prikrivali dokaze
 ??  ?? uhapšeni naČelnik slaviša spasojeviĆ i njegov saradnik ranko živanoviĆ
uhapšeni naČelnik slaviša spasojeviĆ i njegov saradnik ranko živanoviĆ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia