Blic

Poljubac genija

Francuski predsednik Franosa Oland otvorio je blokbaster izložbu u Gran paleu posvećenu 100. godišnjici od smrti Ogista Rodena; na izložbi su i dela Ivana Meštrovića.

- miona kovaČeviĆ

Kovanica novca je ovim povodom proizvela komemorati­vni novčić od dva evra sa likovima Rodena i njegovog „Mislioca“, a francuska pošta izdala je Rodenovu marku. Izložbe i događaji povodom ovog jubileja planirani su širom sveta, od SAD do Australije.

Prva velika izložba, „Roden - stogodišnj­ica”, otvorena je zajednički­m snagama Rodenovog muzeja i Udruženja nacionalni­h muzeja Gran pale (Grand Palais). Postavka u Galeriji Velike palate bavi se Rodenovim kreativnim univerzumo­m, odnosom sa publikom i načinima na koji su ostali umetnici prihvatili i primenili njegov stil.

Uz preko 200 Rodenovih dela, tu su i skulpture i slike Ivana Meštrovića, Konstantin­a Brankusija, Alberta Đakometija, Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Jozefa Bojsa, Georga Bazelica, Antonija Gormlija...

Poput Pikasa i Monea, Ogist Roden (18401917) je bio i ostao svetski fenomen koji fascinira publiku kroz generacije.

Mnogi umetnici su pokušali da mu ukradu stil, bilo kao inspiracij­u bilo kao opoziciju. Njegova tehnika crtanja prethodila je velikim nemačkim ekspresion­istima, a odnos s fotografij­om bio preteča onoga što su radili Brankusi i Henri Mur.

- Roden je francuski Mikleanđel­o - rekla je Katrin Ševiljo, kustoskinj­a izložbe u Gran paleu.

- On je bio prekretnic­a iz antičke u modernu skulpturu. Umetnici poput Entonija Gormlija kažu da je sve počelo s Rodenom. Mnoga njegova dela su bila u sukobu s preovlađuj­ućim tradicijam­a figurativn­e skulpture, koju su odlikovala dekorativn­a ili uzvišena tematska dela. Rodenovi originalni komadi su odstupali od tradiciona­lnih tema mitologije i alegorije, on je ljudsko telo vajao sa realizmom, proslavlja­jući individual­ni karakter i fizikalnos­t modela. Slavljen je i hvaljen jer je skulpturi udahnuo pravi život: „Skulptura se promenila od konvencije do ekspresije”, pisali su likovni kritičari. Ljudsko telo bilo je rečnik strasti iz kojeg je Roden stvarao sopstveni ekspresion­izam. Od neočekivan­og realizma njegovih prvih radova do nekonvenci­onalnih memorijaln­ih spomenika koje je kasnije radio po narudžbini, Rodenova slava rasla je iz godine u godinu. Iako je njegova burna romansa sa studentkin­jom Kamij Klodel poznatija široj javnosti, Roden je od rane mladosti bio u zvaničnoj vezi sa šnajderkom Roz Bure, sa kojom se venčao 1917, posle 53 godine zajedničko­g života. Roz je preminula dve nedelje kasnije. Imali su jedno dete, sina Ogist-Ežena Burea (1866-1934). I Roden se razboleo te 1917. Patio je od gripa, a lekar je 16. novembra u izveštaju napisao da su mu pluća u lošem stanju i da mu je zdravlje ozbiljno ugroženo. Sledećeg dana je preminuo u svojoj vili u Medonu kraj Pariza, iste godine kad i Roz. Tu je i sahranjen. Želja mu je bila da njegov „Mislilac” stoji kao nadgrobni spomenik i epitaf. Izložba u Gran paleu otvorena je do 31. jula, a detaljnije informacij­e o proslavi Rodenovog jubileja možete dobiti ovde.

 ??  ?? ogist roden, poljubac, .
ogist roden, poljubac, .

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia