Blic

Kusturica na mlečnom putu

-

Emir Kusturica je od genijalnog reditelja (što i dalje jeste) poslednjih godina postao brend koji hoda, a njegov razbarušen lik, zaštitni znak spektra interesova­nja i delanja. Od istoimene muzičke grupe koja svira velike turneje, preko drvenog raja na Mećavniku, kamene posvete Andriću u Višegradu do originalno­g festivala, raskošne opere i tiražne knjige u prvom licu.

Šta onda da napišem o novom filmu, a da ne pogrešim? Da probam da prepričam, ima toliko toga, da bih nešto važno, ispustio. Da ga kritički seciram kroz nekoliko rečenica, e pa ni to neće moći. Nije takav materijal. Profesor, kako ga oslovljava­ju bliski prijatelji i poštovaoci, a sebe ubrajam u ove druge, jeste čovek čiji je buran život, zapravo najznačajn­iji film koji sam piše, režira i igra glavnu ulogu. Izneo sam sličnu konstataci­ju pre petnaestak godina, kada mi je kao mladom studentu, koji je tada na Trećem kanalu radio emisiju o filmu, učinio čast i dao intervju. U međuvremen­u je snimio „Život je čudo“, „Zavet“, „Maradonu“i, konačno, posle predugačke pauze, „Na mlečnom putu“, koji je od nabrojanih, najkomplek­snije i, dodao bih, najličnije ostvarenje.

Ako se uzmu u obzir, opšte poznati i više puta ponavljani

rediteljev­i stavovi o umetnosti, ljudima, politici, geopolitic­i, religiji, prirodi, onda je ovo intimna filmska knjiga proze, koju neće svi razumeti, ali koja će ostati hrabri trag nečega što se i dalje dešava na trusnim balkanskim prostorima, od kojih moćan svet, očigledno, ne želi da digne ruke. Monika Beluči je mnogo uložila u poverenu ulogu, kao da je htela i sebi i njemu da dokaže da ona to može. I uspela je. Sloboda Mićalović takođe. Napravila je lepršavu i upečatljiv­u karijernu rolu. Kusturica je kao i uvek, uspeo da izvuče maksimum od svojih glumaca, naturščika, čak i životinja, svih osim sebe jer se njegov Kosta ne snalazi uvek najbolje između dve ženske vatre. I to je možda kamenčić u cipeli filma čija uvodna špica, navodi da je scenario nastao iz tri priče. Potpuno ispravno, jer ovde jeste bilo materijala za tri zasebna celovečern­ja filma, koji bi mogli da tvore trilogiju, ali profesor se, verovatno namerno, odlučio da sve stavi na švedski sto slike, zvuka i reči i napravi gozbu za oči i uši u svom stilu. I za kraj, kao nekadašnji selektor Festa, moram da navedem, nešto što verujem da će kolege koji sada vode festival, javno reći. Kusturica je davanjem filma za otvaranje i dovođenjem Monike Beluči u Beograd ponovo zadužio „institucij­u svoje mladosti“, kao i tokom devedeseti­h kada je zahvaljuju­ći njegovom pozivu, publika u Sava centru videla Džonija Depa, Džima Džarmuša i Harvija Kajtela.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia