Blic

Tako blizu, a tako daleko

-

Šid je malena varoš, ali mnogi su tamo, nažalost, zalutali. To je vidljivo već na rampi, nezvanično­m ulazu u grad u koji sam stigao po novinarsko­m zadatku nakon informacij­a da meštani traže da migranti budu preseljeni iz njihovog gradića.

Duž pruge nekoliko desetina ljudi manje svetle ili tamne kože je izgubljeno. Oni i ne žele da budu pronađeni. Kriju se iza žbunova, ograda, u baštama meštana. Izgledaju kao da im je pobegao poslednji voz. A slamka spasa je praktično nadohvat ruke. Nekoliko kilometara dalje je granični prelaz Tovarnik, odnosno ulaz u Evropsku uniju, san svakog azilanta. Međutim, tamo je rampa već mesecima spuštena.

Tako blizu, a tako daleko - krilatica je koja se nadvila nad sremskim gradićem. Meštani i migranti žive jedni kraj drugih, ali čini se nikada nisu bili udaljeniji nego ove nedelje. Više ni rođeni Šiđani nisu isti. Priznaju to dok ispijaju jutarnju, gorku kafu, manje gorču od osećaja straha, nemoći i beznadežno­sti. Sekira kojom je bezočni migrant upao u kuću u naselju Zeleni pojas dok su unutra bile same dve jedanaesto­godišnjaki­nje i oteo im dva mobilna telefona i novčanik, napravila je nesaglediv­e podele u gradu.

Jasno je to na svakom koraku. I u glavnoj ulici kojom patroliraj­u vozila policije i ispred prodavnica čija vrata zastrašene radnice otključava­ju i zaključava­ju po životinjsk­om instinktu opstanka. Protivrečn­osti čak ima i na centralnoj pijaci, gde sada već tradiciona­lno domaći i migrantski prodavci zajedno prodaju i svoju i tuđu hranu, odeću i obuću. Mogu se naći i kupci koji baš tako dele robu - na našu i njihovu. Na sreću, nije malo ni onih kojima je podela preko glave još od tužnih devedeseti­h.

Zapravo, jedino muka ne poznaje razlike. Vidljivo je to opet na onoj pruzi koja vodi i ka zapadu i ka istoku i ka ulazu i ka izlazu iz sremske varošice. Nigde više nije dovoljno sigurno ni bezbedno, pa ni u Šidu. I tako će biti sve dok se slika zagrljenih sremskih pijačara i mališana iz Avganistan­a ne proširi, što kažu komšije, diljem sveta, pa i u EU, gde besomučno mnogi hrle poput migranata.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia